Wednesday, July 20, 2011

Okra

pkra
Az okra Afrikából származó növény. Egyes források szerint már az ókori egyiptomiak is termesztették ehető, zöld, érettlen, zsenege, magokat tartalmazó hüvelye miatt. Észak-Afrikában és a Közel-Keleten a magokat megpirították és megőrölték, kávépótlónak használták. Az 1700-as években jutott el az Újvilágba. Lady's fingers (női ujjak) és gumbo neveken is ismert. Rokonai: pamut, hibiszkusz.

A gumbo (Dél-Louisiana, 18. század, kreol konyha) fontos hozzávalója, de széles körben használják levesek, zöldséges vagy húsos raguk, pörköltek hozzávalójaként, sűrítőjeként.

Népszerű zöldség Nyugat-Ázsiában, ahol bamia-nak hívják, vagy Észak-Indiában, Pakisztánban. Hindi neve bhindi. Japánban tempura vagy sushi alapany, Vietnamban a canh chua leves fontos összetevője.

A Karib-szigeteken levesként fogyasztják szívesen, pl. halal. Trinidad és Tobago callaloo nevű nemzeti életének, valamint a barbados-i coucou hozzávalója. Haitin rizzsel és kukoricával főzik. Kubában quimbombó-nak hívják, mint a belőle készült ragut, Brazíliában quiabo-nak, pl. frango com quiabo (csirke okrával).

Az Egyesült Államok déli részén rántva kedvelik, szeletelve, tojásba és kukoricalisztbe márta, majd kisütve. A Földközi-tenger keleti részén és az arab országokban bamies néven ismert. Görögországban és Törökországban is kedvelt. Nigériában levest készítenek belőle, garri-val és cassava-val (manióka) fogyasztják.

Nyersen ízre és állagra nekem arra emlékeztet, amikor gyerekkormban ettük az apró, kerek zöld papsajtot. Zöld íze van és nyálkásodik rágás során. Sütve az íze valahol a spárga és a padlizsán között van, nem domináns, nem harsány, hanem szépen simuló.

A friss okra élénkzöld színű, feszes, könnyen félbe lehet 'pattintani'. Ne vegyük meg sápadtan, puhán. Eltarthatósága nem nagy, 2-3 napon belül fel kell hasznáni. Lehet párolni, sütni, főzni, savanyítani. Kiváló sütve, egyesek szerint ekkor adja ki az igazi ízét. C-, A- és B-komplex vitaminokat tartalmaz, valamint vasat és kalciumot, meg élelmi rostokat.

1 comment:

Éva said...

Köszi a tájékoztatást! Most már fogom tudni!