Monday, June 11, 2012

Boszorkányhab

boszorkanyhab
A gyerekkori meleg, málnaszezonos nyarak elmaradhatatlan kísérője volt a 'boszorkányhab' néven ismert tojáshabos-mánás desszert. Könnyen-gyorsan
elkészíthető, ízletes csemege, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Otthon valahogy nem készült belőle, mindig csak mamánál 'pancsoltunk' ilyesmit.

Soha nem felejtem el, egyik alkalommal a frissen készült, hosszú pohárba töltött málnahabot a kis kemping-biciklim kormányára akasztottam (műanyag zacskóban persze), hogy hazavigyem. Valahol félúton, az első nagyobb döccenőnél, gödörnél a műanyag zacskó alja kiszakadt, és a finom pohár a földre zuhant, az alja persze azonnal levált és az értékes rakomány odaveszett. Felkapkodtam, majd a zacskót a kezemben tartva, sírva folytattam az utam...

Elkészítése nem ördöngősség, semmi boszorkányság nincs benne. A friss málnát villával meg kell törni, majd beleforgatni a kevés cukorral felvert tojásfehérjét (hol foglalkoztunk még akkor a pasztörizálással!). Azonnal is fogyasztható, de 15-20 perc hűtőszekrényben eltöltött idő után igazán hűsítő, savanykás nyári csemege.

Pompás dublini málnába botlottam. Illatos, ízes, igazán szép színű, pont mint a mama kertjében termett málna. Eszembe jutottak a gyerekkori nyarak, a málna és persze a boszorkányhab. A tojáshabot tejszínnel váltottam ki, a cukrot pedig mézre cseréltem.

Hozzávalók (2 személyre):
150 g friss málna
150 ml tejszín (double cream)
1 tk. méz

A tejszínt a mézzel kemény habbá vertem (1 ek.-nyit félretettem). Az átöblített lecsepegtetett, megszárított málnát villával áttörtem (szeretem, ha darabos, nem túl pépes, ha a szemek azért kivehetők) és a mézes tejszínhabba forgattam. Nem kell túl szétkeverni, hadd legyen márványos. A málnahabot egy-egy pohárba töltöttem, majd a félretett tejszínhabot habzsákból rányomtam, és egy-egy félbe vágott málnával díszítettem. 10-15 perce hűtőszekrénybe tettem. Jó étvágyat!

boszorkanyhab-malnakrem
Kanalas desszert tipp:
Fekete-erdő pohárkrém, Őszibarackos joghurthab,
Gyümölcsös joghurt, Aszalt gyümölcsös joghurt,
Donegal Oatmeal Cream, Csokoládés zabkásapuding,
Kókuszos tejberizs, Epres-tejszínes tejberizs, Pirított-sült rizspuding,
Kölespuding, Vaníliás grízpuding, Grillezett tejbegríz,
Fagyasztott bogyók fehércsokoládé-öntettel;

10 comments:

heti menük said...

Málna, tejszínhab, méz...ez tényleg boszorkányosan finom lehet! Egy baj van csak a málnával: mire hazaérek vele már hiányzik a fele, aztán otthon a gyerekek sem tudják kivárni, hogy desszert készüljön belőle...:)

teller-cake said...

Gyönyörű desszert és egy nosztalgikus történet...nem is kell több egy esős hétfő megszépítéséhez! :-) Még sosem hallottam erről a desszertről, de meg tudom érteni, miért szeretted/szereted!

Bors and Pepper said...

De aranyos történet! Az biztos, hogy én is elpityeredtem volna :) Az én mamámnál is volt málna, de mi csak simán, egy kis cukorral eszegettük :) Nagyon jól hangzik ez a málnás hab és szép is :)

trollanyu said...

Milyen klassz gyerekkori emlékek, nekem is volt kemping bicajom:)A friss üde gyümölcsöknél nincs is jobb, imádom a málnát is:)

Gizi said...

ÓÓÓÓÓ, de finomságos is volt az a tojáshabos-málna. Az én anyukám is sokszor készített nekem, aztán idővel persze én is. Meg sem fordult a fejünkbe, hogy esetleg valami bajunk lehet tőle. Meggyel is nagyon finom. Most viszont már jobb az óvatosság, így jól tetted hogy tejszínre cserélted.Olyan guszta legszívesebben már kanalaznám is befelé.:)

Tiffanylda said...

Ismerem, ahogy te! Mamától...Ma mi is szedtünk már a saját málnánkból, nagyon finom. Be is dobom az unokáknak az ötletet, hogy egyszer majd ők is mondhassák, hogy "ismerem, a mamámtól"!:) Köszönöm a kedves történetet, bennem is szép emlékeket hozott elő!

Andrea said...

Nagyon sok boldog névnapot kívánunk!

Anazar said...

Heti menük, ezt mi úgy orvosoljuk, hogy egyből két dobozzal veszünk ;-))

Teller-cake, köszönöm. A sok gyerekkori emlék ízvilágban (is) gyakran megkísért :-)

Bors and Pepper, köszönöm. A mamák és a gyerekkor, elválaszthatatlanok.

Trollanyu, friss is, üde is, és kivételesen dublini is (a dublini szamócánál jóval ízesebb, aromásabb), ritka élvezet :-)

Gizi, igazi villámgyors desszertecske volt, bizony. Természetes és friss. Nem is vágytunk csokoládéra. Friss meggyel még nem találkoztam itt, csak (nagy ritkán) fagyasztottal, sajnos.

Tiffanylda, ó, jó kis saját málna!! Amikor ott volt, nem értékeltem annyira (azaz kellően) gyerekként, most bezzeg szedném, de nincs mit :-(

Andrea, nagyon szépen köszönöm a köszöntés!! Kedves tőled :-))

Judóca said...

Szia Anazar
Nagyon ínycsiklandó, egyszerű édességet mutattál:) Sajna eddig még én sem hallottam róla de amint lesz málnánk biztosan ki fogom próbálni:)

Anazar said...

Judóca, örülök, hogy megtetszett, remélem ízleni fog ez a gyors, egyszerű és nagyszerű desszertecske ;-)