Friday, June 13, 2014

Fűszeres basmati

spiced_basmati
Unalmas a párolt rizs? Próbád ki ezt a fűszeres basmatit!

Mr.Z ad egy kis quinoát vagy amarántot a rizshez, a lencséhez meg fűszereket. Továbbgondoltam a rizst, lencsével is gazdagítottam, és fűszerekkel is csavartam egy nagyot rajta.

Kell hozzá:
1 csésze basmati rizs
2,5 csésze víz
2 ek. vöröslencse
2 ek. quinoa
2 db zöld kardamom
1 db szegfűszeg
1-2 csipet kősó (Himalayan rock salt)
1-2 csipet őrölt gyömbér
1-2 csipet őrölt kardamom
1-2 csipet őrölt fahéj
fél kk. őrölt kurkuma

Az alaposan, több vízből átmosott, leszűrt és lecsepegtetett rizst, quinoát és vöröslencsét felt tettem főni a fűszerekkel együtt. Amikor felforrt mérsékeltem alatta a tüzet, és közepesnél kisebb lángon addig főztem, amíg a víz java el nem főtt. Rátettem a fedőt és minimum tűzön további 5-7 percig pároltam, majd elzártam alatta, és fedő alatt további 8-10 percet pihentettem. Még gőzölgőn tálaltam.

mildly_spiced_rice
Tipp: A quinoát cserélhetjük bátran amarántra. Ha igazán élvezni akarjuk az ízeket, 1-2 tk. gheet-t is tehetünk a még meleg rizs tetejére (itt meg is szűnik vegán lenni).

3 comments:

Kati said...

Én is szoktam hasonló fűszerezésű rizst készíteni, amaránt nélkül, mert olyat még sosem láttam, általában gyümölcsösen készült hús mellé szoktam tálalni.

Szlávik Zoltán said...

mehetne még bele 1-2 csillagánizs is.

Mr. Z

Anazar said...

Kati, mindenféle dolog mellé csúszik náunk, vegához-vegánhoz egyaránt jó kísérő ;-)

Mr.Z, a pulao-ból semmiképp sem hagyom majd ki ;-)