Wednesday, June 18, 2014

Születésnapi karobkrémes palacsintatorta

carob_crepe_tower
Mit süssek a születésnapodra? - kérdeztem cseperedő örökmozgóm. Pacsit! - vágta rá a válasz. Aki nem tudná, a palacsinta nálunk pacsi névre hallgat. Március óta szinte naponta terítéken van. Gyökeret is eresztettem már a tűzhely mellett meg a serpenyő felett, de még nem unjuk.

Az ünnepelt kívánságát természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni. A favorit almás-fahéjas palacsintatornyot azonban ünnepivé akartam tenni. Az almát karob-avokádó krémre cseréltem. A torta gluténmentes, és egy gramm finomított cukor sem került bele. Banánnal és mézzel édesítettem.

A palacsinta tésztája a legutóbbi magvas, mákkal meg egész lenmaggal kiegészítve:

400 ml kókusztej (Koko Dairy Free Original + Calcium)
1/2 csésze hajdinaliszt (gluténmentes)
1 ek. quinoaliszt
1 ek. chiamag
1 ek. őrölt lenmag
1 ek. mák
1 tk. egész lenmag
2 kisebb tojás
1 csipet szódabikarbóna (opcionális)
1/2 tk. őrölt fahéj
1-2 ek. olívaolaj
1 ek. olvasztott kókuszolaj

>> Superfood palacsinta

carob_avocado_cream

A karob-avokádó krém hozzávalói:

1 db készre érett avokádó
1 db érett banán (pettyes héjú)
1 ek. kesudióvaj
2 ek. őrölt karob por
1/2 tk. őrölt fahéj
1 csipet kősó (Himalayan rock salt)
1 csipet őrölt gyömbér
1 csipet őrölt kardamom
1 tk. akácméz


carob_avocado_crepes
Amikor az utolsó palacsinta is kisült (két tányér között pihentek), az avokádót kimagoztam, meghámoztam, villával áttörtem és egy üvegtálba tettem. Hozzáadtam az ugyancsak villával áttört banánt. Beleforgattam a kesuvajat, fűszereztem: fahéj, só, gyömbér és kardamom. Végül belecsorgattam egy kevés mézet. Botmixerrel simára dolgoztam.
Inspiration: Carob Banana Avocado Pudding

Vékonyan megkentem a palacsintákkat az ínycsiklandó krémmel, majd a torony oldalát és tetejét is beborítottam vele. Vegül megszórtam negyedelt szamócával és felezett áfonyával (aka. szamóval és áfonytával).

birthday_cake
Boldog születésnapot EE!!

5 comments:

Györgyi said...

Nagyon boldog szülinapot kívánok a porontynak :) Ez a krém pedig istenien hangzik, kipróbálós :)

Erika said...

Hú de gyönyörű lett! :-) Szép gyertyát találtál látom. Boldog Születésnapot EE! Milyen nagylány lett!

Dina said...

Hűha, nem semmi! Amióta csak olvastam róla, kacérkodom a karob kipróbálásával. Tényleg hasonlít a kakaóra? És hol lehet kapni? Vagy a városban növő fák magjai is begyűjthetőek? Hehe, bocs, hogy elhalmozlak kérdésekkel. :) Nagyon Boldog Szülinapot a porontynak! :)

Tiffanylda said...

Boldog szülinapot a kis Örökmozgódnak!:) Nagyon fincsi lehetett ez a palacsinta torta! Használom a karobot én is, újabban vasárnaponként zabkakaózunk.

Anazar said...

Janka, a krém csodás. Köszönjük ;-)

Erika, utolsó nekifutásra végre lett gyertya, ami tetszett ;-) Köszönjük ;-))

Dina, kinézetre, állagra erősen kakaós. Illatra enyhén édeskés. Szép barnára is színesz. Health shop-ban vettem, gondolom bio boltban is fellelhető. A városi fák szennyezősésnek vannak kitéve, terméseik nem biztos, hogy megfelelnek fogyasztásra. Köszönjük ;-)

Tiffanylda, remekül hangzik a zabkakaózás! Köszönjük ;-))