Wednesday, July 13, 2011

Lúgosító saláta (Lúgosítás)

radish-cucumber-salad
'You are what you eat' mondja az angol, vagyis az vagy, amit megeszel. Minden amit elfogyasztunk hatással van szervezetünre, életünk motorjára, a testre, amiben az anyagtalan lélek formát ölt. A test a mi szolgánk, ugyanakkor mi magunk is szolgák vagyunk, testünk rabszolgái. Ha nem viseljük gondját, a finom szerkezet elromlik, és a tudat együtt szenved a testtel.

Vérünk egészséges pH-ja enyhén lúgos, valahol 7.35 és 7.45 között. Amikor a pH-érték 7.35 alá esik a vér elsavasodik, az állapot neve acidózis. Ennek az ellenkezője következik be, ha a sav mennyisége lecsökken, a kémhatás a lúgos értékek felé tolódik el, alkalózist okozva. Egyik sem jó! A sav-bázis egyensúlyának felborulása egészségügyi következményekkel jár.

Hogy népbetegség vagy divat, mindenki maga dönti el, de nem kérdés, hogy a mai táplálkozási szokásaink korántsem természetesek. Nem is csoda, hogy a farmokra gyömöszölt állatokat növekedési hormonokkal, szteroidokkal, antibiotikumokkal, meg még ki tudja mivel tömik tele, hogy a keresletet kiegégítsék, akárcsak a műtrágyázott, gyomírtózott, agyon vegyi anyagozott növények esetében. Ott vannak a finomított, édesített élelmiszerek, amiket színezékekkel, tartósítószerekkel, ízfokozókkal, stb. varázsolnak eladhatóvá, ergo fogyaszthatóvá. A pénz nagy úr, mi pedig egyre éhesebbek vagyunk!

Az egyensúlyt megtalálni nem könnyű, de az egyensúlyban lévő pH-érték nagy lépés az egészség felé, más szóval az egészségünk kulcsa. Kulcs az egyensúly! Nem tudjuk teljesen elkerülni a savasító ételeket, de legalább próbáljunk meg minél kevesebbet fogyasztani belőlük. Több növényi és kevesebb állati eredetű táplálékot a tányérra!

Az egészségünk megőrzése érdekében 60% lúgosító és 40% savasító élelmiszerek, az egészségünk helyreállítása érdekében 80% lúgosító és 20% savasító élelmiszerek fogyasztása javasolt, de a legapróbb lépés is a mi előnyünkre válik.

Savasító: állati eredetű termékek (mint pl. hús, tojás, tejtermékek, hal), gabonafélék, hüvelyesek, feldolgozott élelmiszerek (fehér liszt és cukor), kávé, fekete tea, üdítő, mesterséges édesítőszerek, cukor, kakaó (csokoládé), élesztő, alkohol (sör), cigaretta;

Lúgosító: friss zöldségek, a legtöbb gyümölcs, frissen facsart gyümölcs- és zöldséglé, zöldfűszerek, magvak és diófélék (tökmag pl.);

Szuperlúgosító: friss citrom, dinnye, uborka.

Fogyasszunk több spárgát, tengeri moszatot-algát, hagymát, fokhagymát, cékált, petrezselymet (megtisztítja a vesét), édes burgonyát, zellerszárat, piros retket, uborkát, avokádót, szójacsírát, fekete retket, pitypangot, cikóriát, paradicsomot, datolyát, fügét, kiwit, lime-ot, mangót, papayát, ananászt, több fűfélét (lucerna, árpa, búza), csíráztatott retekmagot. Igyunk több ásványvizet.

Tipp: ezeken a helyeken lehet még nézelődni a témában: 1, 2, 3, 4

A 7.0 semleges pH-jú, a 7.0 alatti savas, a 7.0 feletti pedig lúgos.

Néhány erősebb lúgosító (számmal mérve):
búzafű +33.8, lucernafű +29.3, árpafű +28.1;
szójacsíra +29.5, csíráztatott chia +28.5, csíráztatott retek 28.4;
gyermekláncfű +22.7;
nyári fekete retek +39.4, uborka +31.5, piros retek +16.7, avokádó +15.6,
paradicsom +13.6, zeller +13.3, fokhagyma +13.2, cékla +11.3;

A lúgosító salátámba uborka és piros retek került, villával megtört avokádó (ez lett a 'malter'), tökmag és kevés (fél ek. mindössze) szezám-, len- és naprafotgómag keverék, végül ráfacsartam egy fél citrom levét.
Egészségünkre!

alkaline-forming-salad

3 comments:

Erika said...

megalike!

Petra said...

Nagyon jó, hogy ezt feltetted. Volt némi fogalmam a témáról, de ezt a posztot elolvasva egészen átfogó képet kaptam. Köszi.

Anazar said...

Erika, Petra, örülök és köszönöm ;-)