Friday, January 13, 2012

Vega vöröslencse leves

veggie-red-lentil-soup
Zöldséges alapú, krémes vöröslencse
chiliolajjal, a hűvös téli estékre

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
2 db zellerszár
1-2 ek. vaj
5-6 marék vöröslencse (split red lentil)
1 kisebb babérlevél
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
őrölt fűszerkömény
őrölt fűszerpaprika
1 tk. Vega-Mix
1 tk. szárított petrezselyemzöld
chilipehely (chilli flakes)


A vöröshagymát vékonyra felszeleteltem és megfonnyasztottam a vajon. Hozzáadtam a felkarikázott póréhagymát, majd fedő alatt 5 percig puhítottam. Fűszereztem: fűszerpaprikával, frissen őrölt borssal, őrölt fűszerköménnyel, Vega-Mix-szel és szárított petrezselyemzölddel. Hozzáadtam a felszeletelt zellerszárat, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy egyujjnyira ellepje. Fedő alatt 8-10 percig gyöngyöztettem.

Lehúztam a tűzről és botmixerrel krémesítettem. Készen is lett a zöldségalap.

Az átöblített lencsét a krémes alaphoz adtam. Fűszereztem: bebérlevél, reszelt fokhagyma, chilipehely, majd egy pohár vizet adtam hozzá, és fedővel félig letakarva, alacsony lángon, időnként meg-megkavarva 10-15 percig főztem. Megsóztam, átforraltam. Kivettem a babérlevelet.

Tányérba szedtem, házi chiliolajjal ízesítettem. Igazi lélekmelegítő fogás!

3 comments:

Hoffmann Erika said...

Gusztusos, én pont tegnap csináltam ilyet Abinak csili nélkül. Sajnos nem nagyon evett belőle, pedig milyen egészséges a vöröslencse.

Tiffanylda said...

Isteni! Nagyon szeretem a vöröslencsét, olyan kár, hogy elveszíti a színét főzés közben!:) De nem az a lényeg... Kösz a recit!;)

Anazar said...

Erika, majd idővel rájön kicsi Abi is, most ugye még nem ott tart, hogy eszem, mert egészséges ;-))))

Tiffanylda, igen, a színe sajnos nem marad meg, de a lényeg az íz, bizony :-)