A chilis-gyömbéres kacsasült kísérője volt ez a mango chutney, ahogy a karácsonyi narancsos kacsát az áfonyaszósz, kiteljesítette az ízeket, kísérve a kacsa pikáns, ezúttal chilis-gyömbéres ízvonalát.
Hozzávalók:
2 nagyobb mangó (érett, de nem túl puha)
1 fej vöröshagyma
2 narancs leve és rostja
1 ek. apple cider vinegar
1-2 csapott ek. finomítatlan nádcukor
8-10 kocka kandírozott gyömbér
csipet őrölt fahéj, csipet só
1-2 ek. olívaolaj
2 tk. chili-pehely (chili flakes)
A friss mangót feleztem, magját eltávolítottam, húsát felkockáztam. A kandírozott gyömbérkockákat (candied ginger, crystallized ginger) beáztattam, hogy az extra cukor leázzon róla, majd leöblítettem és kisebb darabokra kockáztam.
A vöröshagymát félbevágtam és vékonyra felszeleteltem, majd kevés olívaolajon világosra pirítottam. Hozzáadtam a cukrot és a chili-pehely felét. Miután a cukor elolvadt, beletettem a gyömbért, egy-két percig főztem/pároltam.
Hozzáadtam a mangót, meglocsoltam kevés almaecettel, átforgattam és felöntöttem a narancsok frissen facsart levével. Fedő alatt pároltam, időnként kevergettem, majd amikor már sűrűsödni kezdett levettem a fedőtt és gyakoribb, de óvatos kevergetés mellett fedő nélkül főztem alacsony hőfokon. Akkor van kész, ha a mangókockák meglágyultak, és a 'szaftja' besűrűsödött, de a mangó nem főtt szét.
Végül egy csipet sóval, egy csipet őrölt fahéjjal és a maradék 1 tk. chili-pehellyel fűszereztem.
Édesen savanykás, enyhén csípős, finoman gyömbéres!! Az illatos, omlós kacsasült méltó párja az ünnepi tányéron.
Hozzávalók:
2 nagyobb mangó (érett, de nem túl puha)
1 fej vöröshagyma
2 narancs leve és rostja
1 ek. apple cider vinegar
1-2 csapott ek. finomítatlan nádcukor
8-10 kocka kandírozott gyömbér
csipet őrölt fahéj, csipet só
1-2 ek. olívaolaj
2 tk. chili-pehely (chili flakes)
A friss mangót feleztem, magját eltávolítottam, húsát felkockáztam. A kandírozott gyömbérkockákat (candied ginger, crystallized ginger) beáztattam, hogy az extra cukor leázzon róla, majd leöblítettem és kisebb darabokra kockáztam.
A vöröshagymát félbevágtam és vékonyra felszeleteltem, majd kevés olívaolajon világosra pirítottam. Hozzáadtam a cukrot és a chili-pehely felét. Miután a cukor elolvadt, beletettem a gyömbért, egy-két percig főztem/pároltam.
Hozzáadtam a mangót, meglocsoltam kevés almaecettel, átforgattam és felöntöttem a narancsok frissen facsart levével. Fedő alatt pároltam, időnként kevergettem, majd amikor már sűrűsödni kezdett levettem a fedőtt és gyakoribb, de óvatos kevergetés mellett fedő nélkül főztem alacsony hőfokon. Akkor van kész, ha a mangókockák meglágyultak, és a 'szaftja' besűrűsödött, de a mangó nem főtt szét.
Végül egy csipet sóval, egy csipet őrölt fahéjjal és a maradék 1 tk. chili-pehellyel fűszereztem.
Édesen savanykás, enyhén csípős, finoman gyömbéres!! Az illatos, omlós kacsasült méltó párja az ünnepi tányéron.
2 comments:
Tetszik nagyon, egyszer talán én is kipróbálom:)
Kati, hajrá, hajrá, férj oda volt meg vissza, az áfonyaszósz már nem is érdekelte ;-))
Post a Comment