Thursday, March 29, 2012

Krémes bableves

creamy-bean-soup
Kétféle babból, zöldséges alappal készült bableves

Hozzávalók:
1 csésze vörös bab (kidney bean / chili bean)
fél csésze fekete bab (black turtle bean / frijol negro)
1 fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
3-4 db zellerszár
2 gerezd fokhagyma
szárított oregánó
őrölt római kömény (cumin)
őrölt fűszerkömény (caraway)
babérlevél
só, frissen őrölt bors
1 tk. Vega-Mix


A babokat éjszakára (külön-külön tányérban) beáztattam. Másnap friss vízzel átöblítettem, lecsepegtettem.

A vöröshagyma-póréhagyma-zellerszár hármast felaprítottam, kevés olívaolajon megfonnyasztottam, majd kevés hideg vízzel felöntöttem, és öt percig fedő alatt, kis lángon pároltam.

Hozzáadtam a lecsepegtetett babot. Fűszereztem: babérlevél, fokhagyma, szárított oregánó, őrölt római kömény, őrölt fűszerkömény, Vega-Mix. Felöntöttem bőven vízzel (2-3 csésze), majd fedővel félig letakarva, lassú tűzön bő egy-másfél órát főztem.

Lehúztam a tűzről, kivettem a babérlevelet, sóztam, borsoztam majd botmixerrel krémesítettem, nem túl pépre, hogy azért itt-ott maradjon benne pár babdarabka.

Tányérba szedtem, meghintettem kevés szárított oregánóval. Krémes tejfölt és ropogós héjú kenyeret kíváltam mellé.

Tipp: Mexikói fekete bab leves

2 comments:

Emi said...

Szeretem a bablevest, mindig a kedvenceim közé tartotozott! Nagyon guszta így kicsit pépesítve!
Nézz be hozzám kérlek, játékra invitállak, ha van kedved hozzá!

Anazar said...

Emi, köszönöm a meghívást!