Wednesday, March 03, 2010

Linguine alla puttanesca

... a Da Pino után szabadon
Hozzávalók (2 személyre):
100 g linguine tészta
2 ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
16-18 db koktélparadicsom
12-14 db fekete olajbogyó
2 db marinált articsóka


A linguine tésztát kifőzöm, hideg vízzel átöblítem, leszűröm, melegen tartom.

A megtisztított fokhagymagerezdeket vékony szeletekre vágom (a reszelő uborkagyalu része remek erre a feladatra) és 2 ek. olívaolajon enyhén megpirítom. Hozzáadom a felezett paradicsomokat (plum tomato is jó, ha nem jobb), 2-3 percig óvatos kevergetés, forgatás mellett pirítom, majd a kimagozott (friss rozmaringban pácolt) fekete olajbogyó feleket is, végül a negyedelt articsókaszíveket, további 2-3 percig főzöm-pirítom, majd a tésztát a szószba forgatom. Frissen reszelt parmesannal megszórva tálalom

[i] A recept eredetét az 1950-es, 60-as évekre teszik. Mint hely, Szicília és a Nápolyi-öböl is felvetődött. Az hozzávalókról (is) megoszlanak a vélemények, egyes változatok szardellát (anchovy), tonhalat, kapribogyót is említenek, de a szószt (sugo alla puttanesca) kétségkívül az éjjeli pillangókhoz kötik, mondván ezt készítették két 'ügyfél' között (Spaghetti alla puttanesca - whore's spaghetti).

No comments: