Tuesday, March 09, 2010

Stir-fried Vegetables with Rice

Hozzávalók (2-3 személyre):
4 marék rizs
1 fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
3 szál újhagyma
3 gerezd fokhagyma
150 g karfiol
150 g brokkoli
3 db kisebb sárgarépa
1-1 db sárga és piros paprika
1 nagy fej gomba
friss gyömbér, chili
2 db tojás
olívaolaj, szójaszósz, szezámolaj


Wokban sült zöldségek rizzsel

A rizst átöblítem és puhára főzöm, felhasználásig félreteszem.
A tojást felverem és serpenyőben (folyamatosan kevergetve) megsütöm, felhasználásig félreteszem.

A wokot felhevítem. Kevés olívaolajon egy-két percig pirítom a felaprított fokhagymát, gyömbért és chilit. Kiszedem. A maradék olajban ugyancsak egy-két percig pirítom a nagyobb kockára vágott vöröshagymát. Kiszedem. Majd a felkarikázott sárgarépa következik. Kiszedem. Majd a csíkokra vágott piros és sárga paprika. Ezt is kiszedem. Pár csepp olajat öntök ismét a wokba, majd megpirítom a rózsáira szedett karfiolt, brokkolit. Kiszedem. Újabb pár csepp olajon megpirítom a nagyobb kockára vágott gombát (lehet shiitake vagy fafülgomba is). Kiszedem. Végül a póréhagymát és az újhagymát pirítom egy-két percig. Kiszedem.

Pár csepp olajon megpirítom a rizst, hozzáadom a vöröshagymát, fokhagymát, gombát, póréhagymát és a tojást. Átforgatom, meglocsolom (csökkentett sótartalmú) szójaszósszal, és pár csepp szezámolajjal ízesítem. Hozzáadom a maradék zöldségeket, alaposan átkeverem és azonnal tálalom.

Tipp: Azért csak egy-két perces a pirítás, mert úgy finom a zöldség, ha ropog. A forró wok a külsejét megpirítja, megpuhítja, de a belseje ropogós marad. A zöldségek 'stir-fry'-olását egy lapos fakanál/lapát és egy favilla segítségével oldhatjuk meg a legkönnyebben, folyamatosan "dobálva" a zöldségeket. A sütést csak akkor szabad, érdemes elkezdeni, ha minden készen áll: a rizs megfőtt, a tojás is kész, a zöldségek felaprítva, minden kéznél. Sütés közben úgysem lesz idő mással foglalkozni. Az étel maga gyorsan elkészíthető, csak az előkészület az időigényes, de megéri ;-)

No comments: