Tuesday, September 14, 2010

Chocolate caliente

chocolate-calienteChocolate caliente, azaz forró csokoládé. A Theobroma cacao (maya: kakaw, nahuatl: cacahuatl) fa érett gyümölcsének magjából készült 'csokoládé' egyik NAGYON élvezetes fogyasztási módja.Az 'istenek eledele' elnevezés a mexikói kultúrában betöltött szerepét tükrözi. Az aztékok különböző italokat készítettek a 'csokoládéból' mézzel, diófélékkel, magvakkal, fűszerekkel, amit a papok rituálékban használtak, valamint a nemesek is fogyasztottak. Bár a csokoládé sok szálon kapcsolódik az aztékokhoz, ők valójában a korábbi maya kultúrából vették át.

A tamales-szel felszolgált atole, a churros-hoz kínált champurrado, amiket a két tenyér között tartott molinillo-val habosítanak, valamint a pulykához vagy csirkéhez készített mole szósz (Mole Poblano - chili, fokhagyma, dióféle, paradicsom, őrölt fűszerek és egy kevés keserű csokoládé) fontos alapanyaga a csokoládé.

Chocolate caliente

Hozzávalók:
tej, mexikói csokoládé, egy rúd vanília (opció)

A csokoládét kevés (1 dl) forrásban lévő vízben elolvasztom, 1-2 percig főzöm, hogy az ízek kijöhessenek, majd a forró tejhez öntöm, hozzáadom a vanília húsát és magát a rudat is, újabb 1 percig forralom, kiveszem a vaníliarudat, majd habosítom és azonnal felszolgálom.

No comments: