Saturday, January 14, 2012

Málnás zabkásapuding

raspberry-porridge-cream-top
A porridge iránti rajongásom töretlen. A királynő még mindig a Donegal Oatmeal Cream. Ennek egyszerűsített változata a legújabb Gránátalmás zabpehelykrém. Ezt az egyszerűsített változatot gondoltam most tovább, és összegyúrtam a reginával. Hozzáadott cukor nélkül.

Hozzávalók:
400 ml teljes tej (whole milk)
200 ml tejszín (double cream)
fél csésze zabpehely
csipet só
2 + 1 ek. málnadzsem


A tejet felforraltam, lehúztam a tűzről, beleöntöttem a zabpelyhet, hozzáadtam a csipet sót, és fedővel letakarva 10 percet pihentettem.

Miután a zabpehely megszívra magát, visszatettem és alacsony lángon felforraltam, folyamatos kevergetés mellett vékonyan belecsorgattam a tejszínt. Kevergetve 6-8 percig főztem, majd lehúztam a tűzről, fedővel letakartam.

Egy kisebb nyeles lábasban 1-2. ek. vizet felforraltam, hozzáadtam 2 ek. (csak gyümölcslé-koncentrátummal édesített) málnadzsemet. Kevergetve felolvasztottam, majd beleforgattam a kész zabkása felét. Átforraltam. Fedő alatt pihenni hagytam.

Egy-egy magas pohár aljára kanalaztam a málnás zabkása felét, majd a sima tejszínest, rá a málnás maradékát, végül egy-két ek. simával díszítettem.

A maradék 1 ek. málnadzsemet 2 ek. felforralt vízzel higítottam és a réteges kehely tetejére öntöttem. Nagyszerű desszert, hozzáadott cukor nélkül!

St. Dalfour NO ADDED SUGAR Raspberry Spread INGREDIENTS: Raspberries (51%), Unsweetened Grape Juice Concentrate, Gelling Agent Fruit Pectin.

raspberry-porridge-cream

7 comments:

Mrita said...

Fantasztikusan jól néz ki, biztos istenien finom.

trollanyu said...

Tegnap este elkészítettem a zabpehelykrémet, nagyon finom lett. Eperrel és banánnal, mindenkinek ízlett. Ez is szuper lehet. Míg Skóciában laktunk mindennapos volt a porridge nálunk is, itt sokkal kevesebbet eszünk, pedig szeretjük és egészséges is.

Anazar said...

Mrita, finom, krémes, csak úgy eteti magát ;-)

Trollanyu, örülök, hogy ízlett. Szerintem pompás desszert így tejjel készítve. A reggelihez nálunk vízzel fő. Remek emésztőrendszer-karbantartó az biztos :-))

Dodie said...

Ha csak simán tejjel készítem, az úgy milyen? Vízzel nekem furán "hangzik" (még sosem kóstoltam), viszont tejszínnel meg túlságosan hizlalónak :D Hol az igazság?:D

Anazar said...

Insh, 'csak tejjel' egy sima 'porridge' lesz belőle, a tejszín lágyságot, krémességet kölcsönöz neki. Vízzel is csak egy 'plain porridge' lesz belőle.
A porridge-ot ha vízzel készítem, a reggelim többnyire ez a változat, akkor a csipet són kívül nincs is benne más. Nekem tejjel főzve már desszert, mert a tej alaposan megédesíti, és akkor gyümölccsel, dzsemmel fogyasztom. Szokták még 'víz+tej'-ben főzni, na nekem az a semmilyen változat, mert plain porridge-nak már nem, tejesnek meg még nem felel meg, de így olcsóbb, szállodák, éttermek készítik így általában.
Ha remek krémes állagú desszertet szeretnél, kell bele a tejszín. Csak tejjel nem lesz több egy 'tejberizsnél' ;-)

mellissina2 said...

Vittem ezt a receptet is.Köszi!

Anazar said...

Mellissina, vigyed csak! Kellemes csemegézést ;-)