Monday, January 30, 2012

Mexikói fekete bab leves

Mexican-black-bean-soup
Theresá-éknál kóstoltuk a vegetáriánus 'black bean soup'-ot, ami nem csak testet, de lelket is melengető, tüzesen pikáns, dublini hűvös napokra való leves, vagyis a sopa de frijol negro con chipotle.

Hogy ne csak hétvégenként élvezhessük ezt a finom, tüzes mexikói levest, elkészítettem a saját változatom, a Heritage Cook oldal receptje alapján (köszönöm Jane):

Hozzávalók:
1 bő csésze (250-300 ml) fekete bab / black turtle bean*
2 fej vöröshagyma
1 db piros színű paprika / red bell pepper
1 db zöld színű paprika / green bell pepper
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
szárított oregánó
őrölt római kömény / cumin
chipotles en adobo**
babérlevél
só, frissen őrölt bors
2 db zellerszár (opció)
1-2 tk. chilipehely (opció)


A babot éjszakára (vagy min. 8 órára) hideg vízbe beáztattam. * Az apró szemű 'fekete teknős bab' a latin-amerikai konyha népszerű babja (a brazil nemzeti feijoada, a kubai Moros y Cristianos, a Costa Rica-t és a nicaraguai gallo pinto, vagy a venezuelai pabellón criollo elengedhetetlen alapanyaga).

black-turtle-beans
** A chipotles en adobo - chipotle, vagyis füstölt, szárított jalapeño adobo mártásban (ez adja a leves füstös ízvilágát és a jellegzetes tüzet). Mivel kész nem állt rendelkezésemre, elkészítettem házilag. Őrölt paprikát, szárított oregánót, finomra reszelt fokhagymát, almaborecetet kevés sóval elkevertem (a papikát az elején egy kevés olívaolajban feloldottam), majd beletettem a feltördelt szárított chipotle chilit. Egy éjszakát pácoltam.

home-made-chipotles-en-adobo
A vöröshagymát finomra felaprítottam és kevés olívaolajon előbb megfonnyasztottam, majd világosra, halványra pirítottam. Hozzáadtam a felkockázott piros és zöld színű paprikát és pár percig pároltam, amíg a paprika meg nem puhult egy kissé. Hozzáadtam az apróra kockázott zellerszárat (opció).

A hagymás-paprikás alaphoz adtam a finomra reszelt fokhagymát, a szárított oregánót, az őrölt római köményt, a cshilipelyhet (opció) és a pácból kiszedett chipotlét, valamint egy kevés 'pác-szószt' is.

onion-and-pepper-soup-base
A ázott babot sötét levéről leszűrtem, friss vízzel átmöblítettem, lecsepegtettem, majd az alaphoz adtam. Felöntöttem 5-6 csésze (1,25-1,5 l) hideg vízzel (ha a zellerszárat nem akarjuk a végén a levesben, akkor most adjuk hozzá, egészben, hogy a végén kiemelhessük és csak az íze főjön bele). Beletettem a babérlevelet. Miután felforrt, mérsékeltem alatta a tüzet, rátettem az öntöttvas casserole tetejét és finoman gyöngyöztetve bő másfél-két órát főztem, amíg a bab meg nem puhult.

Lehúztam a tűzről (mesés illata volt!!), sóztam, borsoztam (ha szükséges még fűszerezzük). Botmixerrel, nem egészen krémesre, enyhén átforgattam. Úgy szeretem, ha a bab már nincs egészben, de még darabos.

Forrón tányérba szedtem, krémes tejföllel, kukorica-chipsszel tálaltam (tálalhatjuk még cilantróval, zöldhagymával). Disfrutar de su comida!

Mexican-black-bean-soup-corn-chips
Topp: Kukorica tortilla, Pico de gallo és guacamole

4 comments:

trollanyu said...

Még sosem láttam ilyen fekete babot. De azért más babbal is elkészíthető ez vagy nem?

Anazar said...

Trollanyu, persze, hogy elkészíthető, kidney-vel vagy cirkással pl., csak az már nem lesz mexikói ;-))

Roza said...

Kissé meglepő a színe... De milyen is lenne egy fekete babnak? Nem igaz? Attól még nagyon jól néz ki és biztosan nagyon finom is!

Anazar said...

Roza, a bab héja erősen színez, már az áztatólének is fekete volt a színe. Az íze pedig finom, fűszeres, vágj bele bátran ;-)