Wednesday, January 25, 2012

Paradicsomos sült paprika leves (vegán)

roasted-red-pepper-and-tomato-soup
Üde, illatos, selymesen krémes sült paprika leves
ízes zöldségalappal és paradicsommal gazdagítva

Hozzávalók:
4 db édes, hegyes paprika (520 g)
4 db nagyobb paradicsom (460 g)
2 fej vöröshagyma (220 g)
4 db zellerszár
2 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
1 kisebb babérlevél
1 tk. Vega-Mix
1 ek. almaborecet


pointed-red-peppers
A paprikákat (sweet pointed red peppers) megmostam, majd tepsire helyeztem és 200 °C-os (légkeveréses) sütőbe toltam 25 percre (15 perc után a paprikákat megfordítottam).

Miközben a paprika sült, odatettem a zöldségalapot. A hagymákat negyedeltem, a fokhagymagerezdeket feleztem, a zellerszárat pedig hosszában kettévágtam, majd három részre daraboltam. A zöldségeket enyhén sóztam, rádobtam egy kisebb babérlevelet és meghintettem egy kevés Vega-Mix-szel. Felöntöttem három és fél csésze (875 ml) hideg vízzel. Miután felforrt, fedővel letakartam és finoman gyöngyöztettem.

vegetable-stock-from-scratch
A készre sült paprikákat hagytam egy kicsit kihűlni, de még langyosan kezdtem hozzá az előkészítésüknek. A szárát kiszedtem (könnyen kijön, majdhogynem kiesik), majd a bőrét lehúztam (szintén egyszerű, mert elválik a szaftos hústól). Vágódeszkára tettem, késssel hosszábam bemetszettem, kiterítettem és lekapartam a magját. Puha, illatos, selymes paprikahúst kaptam. A kiterített paprikát félbe vátam, felcsíkoztam, félretettem.

roasted-red-peppers
Vizet forraltam, majd lehúztam a tűzről és beletettem a paradicsomokat. Hagytam a vízben langyosra hűlni, majd kiszedtem és mindnek lehúztam a bőrét. Közepüket kivágtam, felkockáztam.

A zöldségalapléből kiemeltem az összes zöldséget (és a babérlevelet), tányérra szedtem és kevesével, egy nagyobb fakanál segítségével szűrőkén átnyomkodtam a leves felett.

roasted-red-pepper-skinned
A paradicsomot a levesalaphoz adtam, enyhén borsoztam, átforraltam. Hozzátettem a sült paprikacsíkokat és lassú tűzön három-öt percig gyöngyöztettem, majd félrehúztam és botmixerrel krémesítettem. Egy kevés almaborecettel (apple cider vinegar) ízesítettem. Sokmagvas fokhagymás pirítóssal tálaltam.

Megéri a sok pancsolás (ütés, tisztítás, hámozás, passzírozás), mert mese az egész leves!!

UPDATE: 6 paprika és 4 paradicsom kombinációban már nem olyan uralkodó a paradicsom, jobban érvényesül a paprika sült, keserédes aromája, ízvilága.

Inspiration: Brasserie Sixty6 (Dublin)

2 comments:

Erika said...

Mese az élet:) De, hogy ilyen szép piros színe legyen...tök jó!

Anazar said...

Erika, köszönöm. Remek szín, remek íz ;-)