Friday, January 20, 2012

Pulykamell fekete bab mártásban

turkey-in-black-bean-sauce
A kínai konyha egyik gyöngyszeme, számomra legalábbis, a 'black bean sauce', vagyis a fekete bab mártás/szósz, kulcseleme az erjesztett fekete szójabab, aminek ízvilága remekül illik zöldséghez, szárnyasokhoz (csirke, kacsa, pulyka).

Az erjesztett fekete szójabab (douchi) a legrégebbi ismert szójából készült étel/fűszer, amit az erjesztés végén sóznak, esetleg még fűszereznek. Illatra éles, kissé szúrós, fűszeres, ízre pedig sós és keserédes.

Hozzávalók (2-3 személyre):
350 g pulykamell
1-2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 db piros színű paprika
1 db zöld színű paprika
4-5 szál zöldhagyma
friss gyömbérgyökér
chilipehely (chilli flakes)
szezámolaj, olívaolaj
350 g black bean cooking sauce


A vöröshagymát nagyobb kockákra vágtam, a paprikákat vékonyan felcsíkoztam, a zöldhagymát pedig nagyobb darabokra szeleteltem.

A wokot szárazon felhevítettem, kevés olívaolajat öntöttem bele, majd egy-két perc alatt megpirítottam benne a vöröshagymát, hogy egy kis színt kapjon, de még ropogós maradjon. Kiszedtem. A wokba dobtam a paprikacsíkokat, forgatgatva (két lapát segítségével, fel-feldobó mozdulatokkal) ezt is pár percig sütöttem, majd kiszedtem.

Egy kevés olívaolajat adtam a wokhoz, beletettem a kisebb darabokra vágott pulykamellet, átforgattam, hogy mindenütt érje egy kis olaj, majd pirulni hagytam. Közben meghintettem kevés chilipehellyel, a vékony csíkokra vágott friss gyömbérrel, a finomra reszelt fokhagymával, végül pár csepp szezámolajjal ízesítettem. Rátettem egy fedőt és 3-5 percig hagytam párolódni.

Az illatos pulykára öntöttem a fekete bab főzőszószt, és mérsékelt tűzön, időnként kevergetve 10-15 percig gyöngyöztettem.

A fekete babos pulykához adtam a ropogós vöröshagymát, paprikacsíkokat és a nagyobb darabokban hagyott friss, nyers zöldhagymát. Átforraltam és még gőzölgőn tojásos sült rizzsel tálaltam.

Black Bean Cooking Sauce INGREDIENTS: water, salted black beans (8%), red & green peppers, dark soy sauce, brown sugar, water chestnuts (6%), onions, cornflour, rice wine vinegar, rapeseed oil, garlic puree, ginger puree, ground black pepper.

Salted black beans: soya beans, salt, wheatflour. Dark soy sauce: water, soya bean extract, salt, sugar, barley malt extract, wheatflour.

10 comments:

Éva said...

Ez nagyon elnyerte a tetszésemet! Szívesen megkóstolnám nagyon guszta és finom lehet!

martinelli said...

Nézz be hozzám, meglepi vár rád.
http://gasztro-szepseg-es-sokmas.blogspot.com/2012/01/dijat-kaptam.html

Kati said...

Ez ismét különlegesnek hangzik:)

Anazar said...

Éva, köszönöm. Szívesen megkínálnálak vele ;-)

Martinelli, nagyon szépen köszönöm a díjakat!! Az elsőt még el is tudom olvasni :-D))

Kati, igazán jól illik bele, a húshoz meg a zöldségekhez a sós szójabab :-)

trollanyu said...

Egyik kedvencünk:) A sült rizzsel együtt természetesen:) Nagyon jól sikerült a fényképed is:)

Petra said...

Tetszetős, ezzel a sok szép színnel. Szívesen megkóstolnám. :)

Anazar said...

Trollanyu, köszönöm.

Petra, a ropogós zöldségek sokat dobnak rajta. Szívesen vendégül is látnálak egy ilyenre :-)

Vicuska said...

Meggyőző!!!

Erika said...

Nyam-nyam

Anazar said...

Good old Chinese...