Monday, June 30, 2014

Moqueca baiana

moqueca_baiana
Brazil kókusztejes halleves Bahia államból

Kell hozzá:
tőkehal filé (cod, vagy egyéb keményebb húsú fehér tengeri hal)
1 db zöldcitrom/lime
3-4 gerezd friss fokhagyma
2-3 csipet kősó (Himalayan rock salt)
1 közepes fej vöröshagyma
1 db hosszú piros paprika
10-12 db santini paradicsom
urucum/colorau (annatto)* HELYETT pirospaprika
dendê (pálmaolaj) HELYETT kókuszolaj
kókusztej HELYETT kókuszkrém (creamed coconut)
coentro (culantro) HELYETT cilantro


A 2 tenyérnyi nagyságú halfilét nagyobb darabokra vágtam, meghintettem sóval és a fokhagymanyomón áttört friss fokhagymával, ráfacsartam a lime levét, majd bő negyed órára hűtőszekrénybe tettem pácolódni, amíg elkészült a levesalap.

A finomra felaprított vöröshagymát kevés kókuszolajon megfonnyasztottam. Rádobtam a felcsíkozott paprikát. Miután megpuhult, hozzáadtam a felezett santini paradicsomot. Fedő alatt 5-7 percig gyöngyöztettem. Pirospaprikával ízesítettem/színeztem. Majd a zöldség felét kiszedtem, ráraktam a pácolt halat, és visszatettem a hagyma-paprika-paradicsom másik felét. Felöntöttem 2-2,5 dl kókusztejjel (konzerves kókusztej helyett frissen készítettem kókuszkrémből - a vizet felmelegítettem, majd feloldtam benne a kókuszkrémet, ízlés szerint). Lassú tűzön 8-10 percig gyöngyöztettem.

Tálaláskor korianderlevéllel díszítjük, és rizst (autentikusabban manióka lisztes farofa-t) kínálunk mellé. Jó étvágyat!

A rizshez: 1 kisebb fej finomra vágott vöröshagymát 1 ek. kókuszolajon üvegesre párolunk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd az 1 csésze rizst. Átkavarjuk, hogy az olajos hagyma-fokhagyma jól bevonja a szemeket, majd felöntjük 2 csésze frissen forrt vízzel. Sózzuk. Negyed órát fedő alatt pároljuk.

*az orleánfa (Bixa orellana) magjaiból kivont fűszer/színezék;

Inspiration: Moqueca1, Moqueca2;

2 comments:

Anonymous said...

Megcsinaltam es isteni lett! Koszi a receptet.
Hihetetlen, hogy a kokusztej es zoldcitrom kettose mennyire feldobja ezt az egyszeru etelt. Specialis brazil palmaolajat nem tudtam szerezni, de tettem bele annato magot. Tudom, nem az igazi, de a csaladnak nagyon izlett. En a garnelarakos, zoldseges verziot keszitettem el, ami sokat dobott ezen a haletelen.

Udv,

Jukka Attilai

Anazar said...

Kedves Jukka Attilai! Orulok, hogy izlett. Nalunk is nagy siker, azert is keszult belole tobb variacio. A kokusz meg a hal citrommal bolonditva nalunk mindig nyero. Koszonom, hogy hagytal megjegyzest! Udv, Anazar