Monday, July 25, 2011

Citrom, ecet, szódabikarbóna (Zöld Konyha)

going-green-kitchen-cleaners
Mérgek nélküli otthon, gondolom ez mindenkinél az irányadó törekvés és a végső cél. Kiküszöbölni korunk mérgeit elszántságot, kitartást, na meg kompromisszumokat igényel. Ki-ki meddig hajlandó elmenni, azt mindenki annak fényében dönti el, hogy mennyit ér számára a családja egészsége és mennyit annak kényelme.

A friss konyharuha titka bejegyzés sikere (a negyedik legolvasottabb lett a blogon) kapcsán arra gondoltam kibővítem a környezet(em) és ezzel együtt egészség(em) iránti elkötelezettségemet még egy posztban.

Citrom, ecet, szódabikarbóna, e három 'tisztítószer' a mai bejegyzés főszereplői. Persze, hogy én is klorokszoztam-domesztoszoztam-venisoztam-cifeztem-meg-még-ki-tudja-miztem lelkesen a lakásban, hogy tiszta legyen, de ahogy haladtam az egészségtudatosság dimbes-dombos útján rá kellett jönnöm, hogy ezzel a tisztasággal mérgezem magam és környezetem, ami pedig semmi jóra nem vezethet. Okos alternatívák után kutakodtam, és kiderült nem is kell messzire mennem, csak pár lépéssel hátrébb lépni, hisz vegyszermentes tisztítószerek minden háztartásban vannak, ezek pedig a citrom, az ecet és a szódabikarbóna. Egyszerű, ésszerű, logikus.

A citrom frissít, szagtalanít-illatosít, fehérít, az ecet ugyanúgy, plusz vízkő ellen is kiváló. A hűtőt ecetes ronggyal mosom ki, a lefolyót is egy-két kanál ecettel szagtalanítom. A mosógépben is használom, öblítő helyett, csak egy keveset, itt is a mértékkel a lényeg. Ablakot, penészt ecettel tisztítok és tüntetek el. Hetente-kéthetente a vágódeszkát átdörzsölöm citromal. A szódabikarbónával takarítom a tűzhelyet-sütőt, az edények alját, ha kifut valami. A csapokra lerakódott vízkövet, de még a kádat is szódabikarbónával orvoslom és varázsolom újjá, sőt, havonta egyszer fogat is szoktam vele mosni.

Amellett, hogy környezetbarát megoldás mindhárom, pénztárcabarát is egyben. A fél kg-os szódabikarbóna €0.99, a 400 ml-es 25%-os ecet pedig €1.09, és hosszú ideig elég mindkettő. A citrom esetében pedig a teában, vízben már egyszer felhasznált szeleteket újrahasználom pl. a konyhai mosogató tisztán tartásához, így itt pénzbe sem kerül.

Ésszel él az ember! Praktikus, tiszta megoldásokra van szükség, hogy az otthonunk mentes legyen egészségünket és környezetünket károsító vegyszerektől, mert az otthon az élet hektikusságát hivatott ellensúlyozni.

[Zöld Plusz] Mandy tarragon (Kell egy recept) kérdezte még 2009-ben, hogy mennyire vagyok környezettudatos vásárló??

'Minőség, és nem mennyiség! Szerencsére, már rájöttem egy jó ideje, hogy nem a darabszám a fontos. Inkább keveset, de jót, tartósat, hasznosat (már amennyire tartós dolgokat készítenek manapság), és legfőképpen egészségeset, mind a magam, mind a környezet javára! A divatos 'Don't think, consume!' (Ne gondolkodj, fogyassz!) helyett 'Reduce! Reuse! Recycle!' (Mérsékeld! Használd újra! Hasznosítsd újra!) elvet gyakorlom és hirdetem.

Mindig is a piacot részesítettem előnyben, már akkor is, amikor még csak növögettek a hiper-szuper bevásárlóközpontok. A piacon nem csak vásárol az ember lánya, de párbeszédeket és ezáltal kapcsolatokat is kialakít. Visszajáró vendég szoktam lenni egy-egy helyen. Jó érzés, hogy megismernek, előre köszönnek, tudják mire van szükségem, ismerik hogyan szeretem.

Az üzletláncok sokszor a világ másik végéről hozzák az olcsóbb, hűtött-tartósított, sokszor éretlen gyümölcsöt, zöldséget (itt nem feltétlenül délire, exotikusra gondolok), megnyomódva, megpenészedve kerül a polcokra, a szállítás költségét (és a veszteséget is) természetesen a vásárlókkal fizetteteik meg. Szegeden fonott kosárral jártam a piacra, itt vászontáskával (Dublin központjában egy piac van, szombatonként). Akárhol is vásárolok, mindig a táskámban van A vászontáska, ha kilépek otthonrol. Mosható!

Nincs autóm. Tömegközlekedünk hosszabb távra (villamos, vonat), rövid távon meg ott a lábbusz. Míg régen úgy gondoltam, hogy nekem is lesz egy külön autóm, azaz kettő a családban, ma már úgy gondolom, egy autó egy családra elég. A második autót nagyon megadóztatnám, ha rajtam múlna, nagyon, nagyon! Ám ha elektromos, vagy napelemes, vagy épp bio-üzemanyaggal működő, akkor kedvezményes adóval terhelném csak.

Igyekszek helyi terméket, szezonális alapanyagokat beszerezni. Nem terheli szállítási költség (nem jön a földteke túlsó végéből), nincs tartósítva, hűtve, fagyasztva.

Szakmámból kifolyólag tudom, a csomagolás nem minden. Egyszer nem fordult még elő, hogy az lett volna a dobozban, ami a képen. A szebb csomagolás nem feltétlenül hoz minőséget is magával, de egészen biztos hozza a magasabb árat. Minél csicsásabb (dombornyomás, aranyozott felirat, fénymáz, stb.), annál többet fizetünk mi, vásárlók, a magas költségű nyomdázásért. A boltban a 2-4-6 db-os zöldség, gyümölcs külön ki van csomagolva, ahelyett, hogy lemérném darabszámra a pénztárnál, a csomagolásért is külön fizetek, nem kértem, de ez van, ha multinál vásárol az ember lánya.

A 'No artificial colours, flavours or preservatives' és 'GMO-free' (Genetically Modified Organism) feliratokat keresem, azaz mesterséges színezékek, ízesítő anyagok és tartósító szerek, vagyis E-számok nélküli, valamint génmódosítástól mentes élelmiszereket igyekszek vásárolni, ami valljunk be, próbára teszi a mai háziasszonyt, mert a legtöbb élelmiszeripari termék tömve van ilyen-olyan ízt, tartósságot, állagot, szépséget növelő kémiai szerekkel. A génmódosított növényekkel magasabb terméshozamot, gyomirtó szerekkel és rovarokkal szembeni ellenálló képességet, vagy épp nagyobb szárazságtűrést érnek el, de milyen áron!?! Zsugorodik a termőföld, gyarapszik a népesség, enni pedig kell! Ha ezeket sikerül is kikerülni, hogyan lehetünk teljesen biztosak afelől, hogy nem vegyszerekkel pirosított (azaz mesterségesen érlelt) paradicsom, hirtelen felfújt paprika, túltápozott hagyma, agyonpermetezett burgonya került az asztalunkra? Az állatokat is tápokkal befolyásolják, sertés, marha, szárnyasok, de még a tenyésztett (farmed) halak is mesterségesen előállított/módosított takarmányt kénytelenek fogyasztani, hogy szűk helyen összezárva kevésbé fertőződjenek meg egy-egy kórral, vagy ne zsíros legyen az a szalonna, hanem húsos, több tejet adjon az a jószág, gyorsabban szaporodjon, pirosabb legyen a húsa, stb. Lehetőleg organic (bio) zöldségeket, gyümölcsöket és húst vásárolok.

Környezettudatosság gyakorlati listámon szerepel még a szelektív hulladékgyűjtés (papír, műanyag, üveg), az energiatakarékos izzók használata (csak az van már a lakásban!), a hasznát, kinőtt ruhák eladományozása, és az ökológiai mosogatószer használata. Elképesztő, hogy különböző kedvezményekkel kell rábirni a mai társadalmat, hogy szelektiven gyűjtsön. Az energiatakarékosság mindannyiunk közös érdeke! Reduce! Reuse! Recycle!'

Ma, 2011-ben, amit csak lehet, piacon szerzek be, helyi termelőnél. Mosni non-bio és ökológiai szerekkel szoktam, felváltva. A WC-tisztító, a folteltávolító és a mosogatószerem már ökológiai (ez utóbbi öt éve ugyanaz, Ecover). Amire jobban oda kell még figyelnem az a papír konyhai törlő, még ha újrahasznosított is, bár kevesebbet használok, és ha csak vizes, miután megszáradt, még egyszer használom, vagy a felület tisztító törlőkendő (Dettol), vírusos időszakban a kapcsolókat-kilincseket törlöm át vele, de talán az ecetes rongy helyettesítheti. A tisztálkodószerek terén is van mit javítani. A sampon-tusfürdő esetében jojó módon vissza-visszatérnek a kedvencek. A szándék megvan, de a szokás még nagy úr.

UPDATE: Aleda (Aleda konyhája) is feltette a nagy kérdést, hogy én mit teszek az egészségemért és a környezetemért, így most a poszt az ő kíváncsiságát is hivatott enyhíteni ;-)

Végül néhány tipp, szám szerint 70, a zöldebb jövőért:

• Nézz utána a helyi önkormányzatnál milyen újrahasznosító létesítmények vannak a környékeden.
• Az elektronikai dolgokat hasznosítsd újra felelősségteljesen - az e-hulladék higanyt és más mérgező anyagokat tartalmaz.
• Vásárolj újrahasznosított alapanyagú termékeket (pl. toalettpapír, szemeteszsák).
• Válassz olyan terméket, aminek újrahasznosított a csomagolása.
• Találj valakit, aki tovább használná azokat a dolgokat, amire már nincs szükséged, vagy vidd el egy charity shop-ba.
• Fektess be kiváló minőségű, hosszú élettartamú termékekbe.
• Eldobható elemek helyett használj újratölthetőeket vagy akkumulátort, a kiszolgát elemeket vidd gyűjtőhelyre.
• Új készülék vásárlásakor ellenőrizd a címkét, mennyire víz- és energiatakarékos az adott eszköz.
• Használd a mosógépet és a mosogatógépet teletöltve (full load), ne csak félig vagy negyedig töltve.
• Moss 30 °C-on - a mosogép által felhasznált energia 85%-a a víz melegítésére megy el.
• Zárd el a csapot, ha fogat mosol vagy borotválkozol.
• Javítsd meg a csöpögő csapokat, és mindig zárd el azokat megfelelően.
• Használj vízszűrőt, hogy megtisztítsd a csapvizet - a palackozott víz nagy mennyiségű hulladékot generál.
• Ha vizet forralsz tegyél fedőt az edényre - hamarabb felforr, így gázt/áramot takarítasz meg.
• Használj kevesebb vizet azzal, hogy rövideket zuhanyzol kádas fürdőés helyett.
• A WC-tartályt cseréld kisebbre vagy low-flush-re, ami a régi 22 liter helyett csak 6 liter vizet használ el.
• Ne önts olajat, festéket, lakkot vagy oldószert a lefolyóba.
• Gyűjtsd össze az esővizet, hogy azzal locsold növényeidet.
• Naplemente után locsold a kerted - kevésbé párolog el a víz.
• Szárazságtűrő, helyi növényeket ültess a kertedbe.
• Használj vödröt, ha autót mosol, ne pedig tömlőt.
• Kapcsold ki a készülékeket, amikor nem használod őket - húzzd is ki a konnektorból.
• Kapcsold le a villanyt, amikor nem szükséges, vagy amikor kimész a szobából.
• Cseréld a hagyományos izzókat energiatakarékosra (CFLs).
• Hozzd ki a legtöbbet a természetes fényből - húzzd félre a függönyt.
• Telepíts a tetődre napelem-paneleket vagy állíts a kertedbe háztartási szélturbinát.
• A ruháidat szárítsd a ruhaszárítón - a szárítógép nagy mennyiségű energiát használ el.
• Hordj olyan ruhát, amit nem kell vegytisztítani (dry-clean) - ezzel csökkented a toxikus vegyi anyagok használatát.
• Szigeteld le a házad, hogy megőrizd a meleget és ne az utcát fűtsd.
• Használj hőfokszabályozót/termosztátot és állítsd télen a fűtést egy-két fokkal hűvösebbre - pl. 19 °C-ban a legpihentetőbb aludni.
• Szigeteld le a bojlert, melegvíztartályt megfelelően.
• Használj ventilátort légkondicionáló helyett.
• Használj kézszárítót papírtörlő helyett.
• Használj mosható zsembkendőt a papír helyett.
• Használj mosható konyharuhát és asztalkendőt papírtörlő és papírszalvéta helyett.
• Egyél kevesebb húst - az állattartás, a hús feldolgozása, szállítása hatalmas energiát igényel.
• Válassz olyan éttermet, ahol helyi alapanyagokból főznek, válassz olyan szállodát, amelyik környezetbarát (öko-tisztítószereket használ, helyi embereket alkalmaz, kevesebb vizet használ okosan).
• Egyél minét több friss, saját készítésű ételt, hogy minél kevesebb csomagolóanyag-szemetet termelj.
• Vásárolj helyi termékeket, vagy termessz sajátot, hogy csökkentsd a szállítás okozta környezetszennyezést.
• Vásárolj textil bevásárlótáskával és utasítsd el a műanyag zacskót, ha ingyen adják se fogadd el.
• A biológiailag lebomló hulladékból készíts komposztot (és használd a kertben).
• Használj környezetbarát (öko) tisztítószereket.
• Bolti tisztítószerek helyett használj citromot, ecetet, szódabikarbónát.
• Használj minél több mosható pelenkát, mint anyáink tették.
• Használj műanyag tároló dobozokat szendvicses zacskók, alufólia, folpack helyett.
• Ne használj eldobható evőeszközöket és tányérokat.
• Vásárolj okosan, válassz 'eco-smart' termékeket, kozmetikumokat.
• Készíts bevásárlólistát, hogy csak a szükséges dolgokat vedd - papír helyett írd a telefonodba.
• Vásárolj másodkézből, pl. antikváriumból.
• Kölcsönözz vásárlás helyett. Látogasd a helyi könyvtárat.
• Tanítsd a gyerekeidet is környezetszeretetre, környezetvédelemre.
• Használd a lépcsőt lift helyett - kitűnő kardio.
• Gyalogolj vagy kerékpározz a munkába, ha teheted - olcsóbb, egészségesebb.
• Tömegközlekedj!
• Vegyél olyan taxi-szolgáltatót igénybe, ahol az azonos útvonalon mozgó utasokat összegyűjtik.
• Vásárolj üzemanyag-takarékos autót vagy hibridet.
• Ne járads az autód motorját feleslegesen, ha többet kell várnod mint 1 perc.
• Tervezd meg az útvonalad, hogy ne autózz feleslegesen, többször ugyanabba az irányba.
• Kerüld a hirtelen gyorsítást vagy fékezést - az egyenletes vezetési 30%-kal kevesebb üzemanyagot igényel.
• Tartsd karban az autódat, rendszeresen szervizeld.
• Használj videokonferenciát meeting-ekhez utazás helyett.
• Csak akkor nyomtass ki egy email-t, ha feltétlenül szükséges.
• Válts elektronikus banki szolgáltatásokra - számláidat fizesd online, a szolgáltatóktól kért e-számlát.
• Újságárus helyett fizess elő online kedvenc újságodra, folyóiratodra.
• Ahelyett, hogy kinyomtatnád a weboldalt, használd a könyvjelzőt, vagy mentsd le.
• Ellenőrizd, korrektúrázd a dokumentumot még a képernyőn nyomtatás előtt/ helyett.
• Csökkentsd a szöveg betűméretét, hogy kevesebb papírt használj el.
• Nyomtass, fénymásolj kétoldalasakat vagy használd fel piszkozatnak azokat, amiknek az egyik oldala már nyomott.
• A készenléti (stand-by) üzemmódban hagyott monitor vagy számítógép is jelentős mennyiségű villamos energiát fogyaszt, kapcsold le, ha nem használod hosszabb ideig.
• A képernyővédő (screen saver) használata nem takarít meg energiát, kapcsold le a monitorod, ha ebédre, megbeszélésre vagy épp teaszünetre mész.

Reduce, Reuse [Repair, Renew], Recycle!

Csökkentsd, használd fel újra [javítsd meg, újítsd meg], hasznosítsd újra! - a gyerekeink és azok gyerekei jövőjéért.

"Only when the last tree has died and the last river has been poisoned and the last fish been caught will we realise that we cannot eat money."

Csak amikor az utolsó fa is elhalt és az utolsó folyó is meg lett mérgezve és az utolsó hal is ki lett fogva majd rájövünk, hogy a pénz nem ehető.

5 comments:

Adél said...

Szép,tartalmas összefoglaló,köszönöm.

Éva said...

Egyetértek veled!

Erika said...

Nekünk sincs autónk:) Nem is kell!

trollanyu said...

Mindenre kiterjedő cikket irtál, nagyon tetszik. A hozzáállásod is nagyon dijazandó, remélem sokan fogják követni.

Anazar said...

Aleda, én köszönöm ;-)

Éva, örülök :-)

Erika, éljen a lábbusz!!

Trollanyu, köszönöm. Én is remélem, hogy egyre többen gondolják úgy, hogy megteszik ami tőlük telik ;-)