Saturday, January 21, 2012

Aszalt szilva és kajszibarack (Crazy Jack)

crazy-jack-organic-prunes-apricots
A hagyományosan, napon szárított gyümölcsök (mazsola, füge, datolya, sárgabarack, alma) a mediterrán étrend részei évezredek óta. Már az ókori mezopotámiaiak (a Tigris és az Eufrátesz folyók területe, a mai Irak, Szíria északkeleti, Törökország délkeleti és Irán délnyugati része) is fogyasztottak aszalt datolyát, mazsolát.

A datolyapálmát több mint 5e évvel ezelőtt háziasították Mezopotámiában. A szőlőművelés kezdtei Örményországa és a Földközi-tenger keleti régiójába tehetők (i.e. 4.sz), ahol a termesztett szőlőt a sivatagi napon szárították mazsolává. Majd ezek a gyümölcsök közel-keleti közvetítéssel jutottak el Görögországba és Itáliába, ahol a diéta fontos részévé váltak. A szilva, kajszi- és őszibarack eredete Ázsia, az i.e 3. évezredben háziasították Kínában. Forrás Wiki

A kén-dioxiddal (sulphur dioxide, E 220) és kálium-szorbáttal (potassium sorbate, E 202) tartósított szárított gyümölcsök után végre itt egy nem csak hogy természetes, de bio (natural, organic) termékcsalád, a Crazy Jack Organic. Kajszibarack, szilva, füge, datolya, mazsola, (ezen felül diófélék, magvak, gabonapelyhek, hüvelyesek, meg rizs szerepelnek még a kínálatban).

A kéntől szép narancsárgán maradt aszalt kajszibarack (sárgabarack) megjelenése ugyan tetszetőt, de hagy egy kevés kesernyés ízt is maga után, ám e mérgező gáz nélkül aszalt barack színe természetes barnás, íze pedig diós (nutty). A tányérra tettem három aszalt szilvát is, hogy a (szín)összehasonlítás szemlétetőbb legyen.

Crazy Jack Organic partially rehydrated dried apricots INGREDIENTS: dried apricots (90%), water; partially rehydrated dried prunes INGREDIENTS: prunes (90%), water;

Tipp: Ételadalékok (E-számok)

4 comments:

Roza said...

Pont tegnap pusztítottunk el egy zacskó aszalt szilvát... Nagyon fini volt:)

Anazar said...

Remek is az aszalt szilva!!

Erika said...

Hát igen...tényleg teljesen más a színűk. Múltkor vettem teszkó aszaltat, egy borzalom.

Anazar said...

Nagyon ajánlom a Crazy Jack-est kipróbálásra (Nourish), nem csak hogy bababarát, de az íze is mesés ;-)