Wednesday, January 18, 2012

Masoor dal, rizs, chapati (vegán vacsora)

masoor-dal-chapati
Egy remek, Karma-Free vacsora
vöröslencséből, hosszú szemű basmati rizsből,
teljes kiőrlésű, kovásztalan lapos kenyérrel!

Több mint 50 különböző fajta hüvelyes ismert Indiában és Pakisztánban. A dāl (dal/daal/dahl/dhal) hántolt, felezett hüvelyesekből (szárított lencse, bab vagy borsó) készült 'főzelék-leves' féleség, ami az indiai, nepáli, pakisztáni, Srí Lanka-i, bangladesi konyha fontos eleme. Remek fehérjeforrás! Dél-Indiában rizzsel és zöldségekkel fogyasztják, Észak-Indiában és Pakisztánban rizzsel és roti-val (búzából készült lapos kenyérke). Magának az előkészítésnek - hántolás, felezés - is dal a neve. A hántolás emészthetőbbé és ízletesebbé teszi a hüvelyeseket, de mivel ez egyfajta finomítás, ezért a tápértékük változik, élelmi rost tartalmuk csökken.

A Masoor dal elnevezés vöröslencsét (red lentil) takar, és a változatos hüvelyesekből készült dal-okat külön névvel is illetik, pl. Toor dal - yellow pigeon pea, Mung dal - mung bean, Lobiya dal - black-eyed bean, Rajma dal - kidney bean. Forrás Wiki

Masoor dal Hozzávalók:
1 csésze vöröslencse
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek. olaj
fél tk. őrölt kurkuma (turmeric powder)
1 tk. római kömény (cumin seeds)
fél tk. édeskömény (fennel seed)
fél tk. mustármag (mustard seeds)
1 tk. szárított chili paprika (chili flakes)
1 bő tk. frissen reszelt gyömbér
só, frissen őrölt bors

Az átöblített vöröslencsét 5 csésze friss vízzel, a finomra aprított vöröshagyma felével és az őrölt kurkumával fel tettem főni. Miután felforrt, alacsony lángon, fedővel félig letakarva 25-30 percet gyöngyözve főztem. Hagytam a lencsét szétesni, de aki 'darabosabban' szereti, kevesebb főzési idő is elegendő, aki pedig egész szétfőve szereti, adjon még rá 10-15 percet.

Egy kis nyeles lábasban felforrósítottam az olajat, rádobtam a római köményt, mustármagot, édesköményt, néhány másodpercig sütöttem, majd hozzáadtam a szárított chilit, a friss gyömbért, a reszelt fokhagymát és a maradék finomra aprított vöröshagymát. Addig sütöttem, amíg a hagyma aranybarna nem lett (6-8 perc). Ez a 'feltét' a tadka (tarka / chaunk / baghaar), és a főzési folyamat végén kell a dal-hoz adni.

A dal-t enyhén sóztam, borsoztam, majd beleöntöttem az illatozó tadka-t. Könnyed, aromás basmati rizzsel, valamint chapati-val tálaltam. A tányérra halmozott gőzölgő rizst meglocsoltam dal-lal, plusz egy mély tálkában is felszolgáltam, hogy meg lehessen benne mártogatni a chapati-t.

dal-rice-chapati

Az indiai konyha szerves részét képezik lapos kenyerek. Többféle létezik belőlük (roti, chapati, paratha, naan, puri, bhatura, luchi, appam, kulcha, papadum, dosa, stb.), a variációk az indiai kultúra és étkezési szokások sokféleségét tükrözik. Általában atta vagy maida lisztből és vízből készülnek. A legtöbb indiai kenyér, mint pl. a roti és a chapati, tava-n sül, ami egy lapos, korong alakú serpenyő/palacsintasütő öntött vasból, acélból vagy alumíniumból. Dél-Indiában és a Nyugati Parton pl. a lapos kenyeret fekete lencséből és rizsből készült 'tésztából' sütik ghee-n aranybarnára.

atta - félkemény durumbúzából őrölt liszt, magas sikér tartalommal;
maida - finomra őrölt, finomított búzaliszt, a rostos korpa eltávolítása után a gabona endospermiumából (magfehérje) készül;

roti - hagyományos lapos kenyér teljes kiőrlésű lisztből (atta), curry-vel, főtt zöldségekkel fogyasztják;
chapati - a roti vékonyabb változata;
paratha - kovásztalan, a tészta általában ghee-t vagy olajat tartalmaz (Észak-India); lehet zöldségekkel töltött, és ghee-vel megkent; Kerala-ban (Délnyugat-India) porotta a neve: maida, tojás és vaj vagy olaj;
naan - élesztővel kelt, kemencében (tandoor) sült (perzsa eredetű);
appam - erjesztett, általában finom rizslisztből készül;
puri - a kovásztalan kis köröket ghee-ben vagy olajban sütik ki; gyakran szolgálják fel reggelihez;
bhatura - maida liszt, joghurt, ghee vagy olaj és élesztő, majd olajban kisült (Észak-India, Pakisztán Punjab régió);
kulcha - a bhatura nem olajban kisütött változata (eredete Punjab);
luchi - maida liszt, víz és egy kevés ghee, majd olajban vagy ghee-ben sült (Orissa, Bengal, Assam államok);
bhakri - kovásztalan, olaj, víz és liszt (Nyugat- és Közép-India);

A chapati tulajdonképpen egy roti kenyér, teljes kiőrlésű lisztből, forró, száraz tava-n sütve mindkét oldalán (majd nyílt láng felett pegpirítják). Az északi és középső régiókban a legnépszerűbb kenyérfajta. Egy speciális teljes kiőrlésű (egész búza) lisztől, atta-ból készül. Ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, használhatunk helyett átlagos teljes kiőrlésű búzalisztet. ForrásWiki

Chapati Hozzávalók:
1 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csipet só (opció)
1/3 csésze víz

A lisztet átszitáltam, sóztam, majd kevesével adagoltam hozzá a vízből, amíg puha, dagasztható tésztát nem kaptam. 6-8 percig dagasztottam, majd a sima, selymes tésztát tállal letakartam és bő fél órát állni hagytam (akár egy-másfelet is állhat).

A tésztát átgyúrtam (1 perc), majd 8 részre vágtam (a könyv szerint ebből az adagból 6 rész lesz), kis gömbökké formáltam és nedves konyharuhával letakartam.

A serpenyőt szárazon felhevítettem (közepesen alacsony hőfokon).

Egy tészta-labdát kilapítottam, meghintettem kevés liszttel és vékonyra kinyújtottam, nagyjából 13-15 cm átmérőjűre. A két tenyerem között dobálva leszórtam a felesleges lisztet, majd a serpenyőbe tettem. Amikor a tetején apró buborékok jelentek meg (egy-másfél perc) megfordítottam, majd szintén egy-másfél percig sütöttem, amíg barnás foltok nem jelentek meg az alján (akinek van gáztűzhelye, 5 cm-rel nyílt láng felett tartva lufivá fújhatja, akkor van kész, amikor itt-ott feketés foltok jelennek meg rajta). Tányérra raktam és konyharuhával letakartam, melegen tartottam, amíg a többi el nem készült (a végén még ghee-vel is meg lehet kenni). Azonnal tálaltam. Illatos dal-ba mártogattuk.

Inspiration: The Higher Taste

6 comments:

Kriszta said...

Nahát,te is szereted az indiait?!Nagyon ínycsiklandó!Megyek falatozni,ok?!:)

Kati said...

Teljes gasztronómiai tájékoztatót írtál, nagyon érdekes minden étel amit bemutattál:)

Anazar said...

Kriszta, mindenevő vagyok ;-)

Kati, finom, egészséges és tápláló!

Vicuska said...

Gheevel lekenve isteni! Finom ebéd!!!

Erika said...

Nagyon jó. Imádom a dahlt, eddig csak sárgaborsóból készítettem, de ez is megér egy próbát vagy kettőt:Ö

Anazar said...

...vagy többet is ;-))))