Monday, January 16, 2012

Krémes csemegekukorica leves (vegán)

spicy-sweet-corn-soup
Sünének, századik regisztrált olvasómnak készült a mai menü, csemege-kukorica és burgonya. A kukoricából leves készült, a burgonyából pedig egy hagyományos spanyol fogás. Kedvenc ételeim közé tartozik bármi ami burgonyából készült és édes kukoricából. Lepj meg kérlek olyan recepttel ami ismeretlen számomra. - írta.

Bevallom megfogtál, mert a kukorica nem tartozik a kedvenceim közé, a burgonyát meg hanyagolom, helyettesítgetem mostanában. Feladtad a leckét rendesen, de a kihívás az kihívás, a kívánság meg parancs, és olyannyira jól sült el, hogy azon kaptam magam a második tányér után már a harmadikat(!) kanalazom. Süne, fogadd szeretettel elsőként a krémes, pikáns csemegekukoricát. Remélem ez a finom vegán (se tej, se tojás, se hús) változat elnyeri a tetszésed.

Hozzávalók:
1 kisebb fej vöröshagyma
1 vékonyabb szál póréhagyma
1 db zellerszár
kevés olívaolaj
350 g csemegekukorica (tejes kukorica, sweet corn)
1 csapott kk. koriandermag
1 csapott kk. római kömény (cumin)
1 csapott kk. mustármag
1 csapott tk. chilipehely (chilli flakes)
1 csapott tk. Vega-Mix
só, frissen őrölt bors


A csemegekukorica lehet friss (bár a friss kukoricacső, corn on the cob most elég borsos árú), lehet fagyasztott, lehet konzerv. Én ez utóbbit választottam, az enyhén sós vízben eltett sweet corn-t. Meglepetésemre, ízre mint a friss! Leszűrtem, hideg vízzel átöblítettem és lecsepegtettem.

sweet-corn-soup-spices
Egy lábasban kevés olívaolajat felhevítettem, beledobtam az egész szemű koriandermagot, római köményt és mustármagot. Egy-két percig pirítottam. Amikor elkezdett néhány szem 'pattogni', hozzáadtam a vékonyra felszeletelt vöröshagymát. Fedő alatt, meg-megkeverve 3-4 percig puhítottam, majd hozzáadtam az ugyancsak vékonyra felkarikázott póréhagymát és a felszeletelt zellerszárat. Meghintettem kevés chilipehellyel, majd kevergetve 4-5 percig pirítottam, pároltam. Ez lesz a levesalapunk, műanyag zöldségkocka helyett!

A lecsepegtetett csemegekukoricát (3-4 ek. kivételével!) a zöldséges alaphoz adtam, kevergetve ezt is 2-3 percig pirítottam, pároltam, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy kétujjnyira ellepje. Enyhén sóztam, borsoztam és meghintettem kevés Vega-Mix-szel. Fedővel félig letakarva 3-4 percig gyöngyöztettem.

Közben a maradék 3-4 ek. csemegekukoricát kevés olívaolajon (1 tk.) megpirítottam, hogy épp csak megkapja itt-ott a szép sárga szemeket.

Az elkészült levest botmixerrel krémesítettem. Tányérra szedtem és egy-két ek. pirítot kukoricával díszítettem. Jó étvágyat Süne!

creamy-sweet-corn-soup
90. Paradicsomos-rozmaringos focaccia (GastroGlobe Marika)
80. Fahéjas csirkecomb falatok (egy pici)
70. Buttermilk Scones (Gizi-receptjei)
60. Ír csalánleves (Colors in the Kitchen)
50. Donegal Oatmeal Cream (Mézeskalács konyha)

2 comments:

Süne said...

nagyon finomnak néz ki, amint tudom beszerzem a pár hiányzó fűszert és elkészítem.
kiváncsian várom a burgonya receptet , ugyanis holnap megyek beszerezni 20 kg ot :D
(szerencsémre az egyik legolcsóbb ételek közé tartozik)
itt a kukorica egy árban van a konzerves borsóval de sajna ritkán látok a bolt emigyis hiányos polcain.

Anazar said...

Egészségedre Süne!