Friday, February 24, 2012

Slana i slatka savijača

slana-savijaca-od-sira
Az erősen nosztalgikus szegedi Rakott Rétes kapcsán egy másik remek, fenyőillatos nyarat idéző rétes is eszembe jutott, a finom spliti savijača. Falatnyi, helyes kis sós túrós (slana savijača od sira) és édes meggyes (slatka savijača od višanja) töltelékes réteskék voltak az ideális 'pick-me-up' falatkák a délutáni városi sétákhoz. Langyosan csak úgy etették magukat, egyszerűen abbahagyhatatlanok voltak!! Összeraktam hát emlékezetből. Egyszerű, de nagyszerű desszert, csemege, édes- és sós-szájúaknak egyaránt élvezetes.

slatka-savijaca-od-visanja
Hozzávalók:
réteslap
350-400 g túró
1 db tojás
1-2 kk. só
fagyasztott, magozott meggy
1 csapott ek. finomítatlan nádcukor
1 tk. kukoricakeményítő
olvasztott vaj
tej
olívaolaj


A réteslapot felvágtam 18 x 9 cm-es darabokra (így adta magát a félbe-félbe-félbe vágás). A kapott tésztát elfeleztem, a felébe a sós túrós, a maradékba pedig az édes meggyes töltelék került.

A sós túrós töltelékhez a (lengyel) túrót villával áttöztem, enyhén sóztam, majd beleöntöttem az enyhén felvert, szintén sózott tojást, és homogénre kevertem.

Az édes meggyes töltelékhez a fagyasztott meggyet kevés cukorral átforraltam, két-három percig fedő alatt gyöngyöztettem, majd hozzákavertem a kevés hideg vízben feloldott kukoricakeményítőt, és besűrítettem. Fedő alatt hagytam kihűlni.

savijaca-od-sira-prije-pecite
Vettem egy méretre vágott réteslapot. Lekentem olvasztott vajjal, ráhelyeztem egy másik lapot, azt is lekentem vajjal, majd az egyik végére egy csapott evőkanálnyi tölteléket tettem és feltekertem. A végeinél be is hajthatjuk a tésztát, de tulajdonképpen fölösleges, nem fog kifolyni belőle (a felét behajtottam, a felét nyitva hagytam, hogy lássam, melyik megoldás lesz jobb).

Egy tepsit sütőpapírral borítottam, vékonyan lekentem olívaolajjal, erre helyeztem a mini réteskéket, amiket előbb tejjel kentem le, majd amikor 'beitták', olívaolajjal is átkentem.

180 °C-ra előmelegített (légkeveréses) sütőbe toltam, negyed óra után lazán letakartam sütőpapírral, 20-25 perc után levettem a sütőpapírt és további 5-8 percig sütöttem.

Langyosan abbahagyhatatlan, de hidegen is igen élvezetes!

savijaca-od-sira

12 comments:

Barbi konyhája said...

Micsoda finomság! A mérettel bajban vagyok mer olyan szép tenyérnyinek gondolnám, de te kisebbről írsz. Lényegtelen, mert imádom a rétest, bárhogyan készítik, és ezek nagyon gusztusosak! :))

Süne said...

ha ízlik a jugoszláv konyha keress a neten rá a kupuszinai meggyes mákosra, isteni finom igaz igazi kalóriabomba. a párom nagynénje él ott és készített a múlt nyáron mikor jöttek.

Mrita said...

Fantasztikusan gusztusosak és finomak, az evést szerintem lehet abbahagyni, annyira finomak. Érzem finom illatukat.

Édeskonyha said...

Nagyon guszták! Feltétlenül kipróbálom!

Babette said...

Jóságos istenem! Minden, amit imádok egy desszertben az itt megtestesülni látszik! A meggy , a túró és a ropogós réteslap! Imádatos recept!

Kreatív konyha said...

Elképesztően gusztusosak! Nem ismerem ezt az édességet, de a hozzávalókat olvasva biztosan nagyon finom lehet.

m.k. said...

remek

Gizi said...

Nagyon-nagyon finom lehetett mindkét változat. Mindenképpen kifogom próbálni.:)

Gerdi said...

A süti neve keltette fel az érdeklődésemet, aztán a kinézete végleg elcsábított. Csodás!

Anazar said...

Barbi, köszönöm. A réteskék max. fél arasznyiak. Nem lettek ugyan olyan kis (mini) csinoskák, mint az eredeti, de a lényeg az íz, ahogy mondod ;-)

Süne, a meggyes-mákos töltelék remekül hangzik! Elkérhetnéd a nagynénitől az eredeti receptet, hogy megoszd velünk :-)

Mrita, köszönöm. Az illatuk mesés volt, hát még az ízük!!

Édeskonyha, köszönöm. Feltétlenül ajánlom, és majd számolj be, hogy ízlett ;-)

Babette, ó igen, a réteslap csak úgy ropogott!!

Kreatív konyha, köszönöm. Egyszerű és nagyszerű, és ellenállhatatlanul finom ;-)

M.K., :-)))

Gizi, csak ajánlani tudom, tuti siker, nálunk most készül az újabb adag :-)

Gerdi, köszönöm. Szó se róla, csábosak ;-))

Seffer Lilla said...

Két csomag réteslap vár a sorsára a hűtőben, már napok óta készülök, hogy felvatom őket, azt hiszem a Tiéd volt az utolsó löket...:)

Anazar said...

Lilla, tegnap keszült megint meggyes is, túrós is ;-)))))