Pancake Day, Angliában és Írországban a Húshagyókedd (Shrove Tuesday) - a Hamvazószerdát (Ash Wednesday) megelőző nap - a palacsintáról szól. Idén egy új változattal, egy habkönnyű (fluffy) palacsintával készültem.
Hozzávalók:
1 csésze finomliszt (125 g)
1 csapott ek. finomítatlan nádcukor
1 csapott tk. sütőpor
1 csapott tk. szódabikarbóna
egy-két csipet só
egy csipet őrölt fahéj
3/4 csésze tej (180 ml)
1/4 csésze olvasztott vaj (55-60 g)
1 db tojás
1 ek. natúr joghurt
A lisztet egy tálba szitáltam, sóztam. Hozzáadtam a cukrot. Belekevertem a sütőport, a szódabikarbónát és a csipet őrölt fahéjat. Elkevertem, majd felöntöttem tejjel. Gyors mozdulatokkal simára dolgoztam. Beleöntöttem az olvasztott, langyos vajat. Elkevertem, majd hozzáadtam az enyhén felvert tojást, elkevertem, végül a natúr joghurtot is beledolgoztam. Két-három percig fakanállal kevertem.
Forró palacsintasütőben kisütöttem (mindegyik előtt egy-két csepp olívaolajat ecsettel szétkentem). Forró megyszósszal tálaltam.
Inspiration: Allrecipes.com
Meggyszósz: fagyasztott, magozott meggyet (450 g) átforraltam 1 csapott ek. finomítatlan nádcukorral. Három-öt percig finoman gyöngyöztettem, majd kevés hideg vízzel simára kevert kukoricakeményítőt (1 tk.) adtam hozzá. Kevergetve besűrítettem.
Hozzávalók:
1 csésze finomliszt (125 g)
1 csapott ek. finomítatlan nádcukor
1 csapott tk. sütőpor
1 csapott tk. szódabikarbóna
egy-két csipet só
egy csipet őrölt fahéj
3/4 csésze tej (180 ml)
1/4 csésze olvasztott vaj (55-60 g)
1 db tojás
1 ek. natúr joghurt
A lisztet egy tálba szitáltam, sóztam. Hozzáadtam a cukrot. Belekevertem a sütőport, a szódabikarbónát és a csipet őrölt fahéjat. Elkevertem, majd felöntöttem tejjel. Gyors mozdulatokkal simára dolgoztam. Beleöntöttem az olvasztott, langyos vajat. Elkevertem, majd hozzáadtam az enyhén felvert tojást, elkevertem, végül a natúr joghurtot is beledolgoztam. Két-három percig fakanállal kevertem.
Forró palacsintasütőben kisütöttem (mindegyik előtt egy-két csepp olívaolajat ecsettel szétkentem). Forró megyszósszal tálaltam.
Inspiration: Allrecipes.com
Meggyszósz: fagyasztott, magozott meggyet (450 g) átforraltam 1 csapott ek. finomítatlan nádcukorral. Három-öt percig finoman gyöngyöztettem, majd kevés hideg vízzel simára kevert kukoricakeményítőt (1 tk.) adtam hozzá. Kevergetve besűrítettem.
Tipp: Juharszirupos palacsinta, Banános-juharszirupos palacsinta,
Szamócadzsemes vaníliás palacsinta, Juharszirupos mazsolás palacsinta,
Írós palacsinta, Írós zabpelyhes palacsinta
8 comments:
Már reggel arra ébredtem, hogy ma Pancake Day van:) Mégis elmaradt nálunk... A palacsintád is nyami, de az a forró meggyszósz rajta... csorog a nyálam!
Tényleg habkönnyűnek látszódik. Én is így szoktam sütni, hogy sütőpor és szódabikarbóna is van benne egyszerre, attól lesz ilyen szép magas.
Emi, a forró meggyszószt igen jól viselte, evés közben könyörgött még pár kanálnyiért ;-))
Trollanyu, az eredeti recept csak sütőport írt, 2 tk.-nyit, de sokalltam, és az egyiket 'pezsgőre' cseréltem. Egy csapott ebből is, abból is bőven elég bele.
Meggyszósszal isteni finom lehetett!!!
Már eleve a "fluffy" szót szeretem, pláne ha még pancake követi!!!
Tetszik!Jól látom,hogy vastagra kell sütni a palacsintákat?
Vicuska, úgy ám!!
Bors and Pepper, :-D)))))
Mónika, igen, a tésztája sokkal sűrűbb, így nem alkalmas a mi-féle vékony göngyölt/töltött palacsintánkra. Kisebbre, nagyobba (ahogy tetszik) lehet formálni.
Ez igen:)
Post a Comment