Monday, April 09, 2012

Kalácskenyér

husveti-kalacskenyer
A Húsvéti hideg húsok (sonka, kolbász, rúdhús, meg töltött és göngyölt hús) elmaradhatatlan kísérője, a keményre főtt tojás, a tormás cékla és a sárgatúró mellett, az enyhén édes kalácskenyér. Mama hatalmas tepsiben készítette az illatos, puha, szép sima, fényes tetejű, édeskés kalácsot. Sosem volt fonva vagy formázva. Szépen megkelt, könnyed kenyérke, ami az egyszerű kalács nevet viselte.

Idén, a sárgatúró mellett, ennek is nekiláttam. Első próbálkozásra egy kisebb kalácskenyeret sütöttem, ami a túróhoz hasonlóan tömörebb lett ugyan, de igen ízletes, ezért első kísérlet lévén ezzel is elégedett vagyok.

Hozzávalók (egy kisebb kenyérhez):
350 g finomliszt
17,5 g friss élesztő
csipet só
1-2 ek. finomítatlan nádcukor
langyos tej


Easter-sweet-bread
Az átszitált liszthez adtam a sót, a meglangyított tejhez pedig a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt. A tejet nem mértem pontosan, de úgy egy csészényi, 250 ml körül lehetett. Az útmutatás úgy szólt, hogy 'annyi tej, hogy feligya, hogy a tészta leváljon a kézről'. Bedagasztottam, majd a végén diónyi (zsír híján) puha vajjal átdolgoztam, pontosabban fér(j)fi munka volt az egész dagasztási fázis.

Hagytam megkelni, bő 45 perc, egy óra.

A megkelt tésztát vékonyan kiolajozott és kilisztezett tepsibe borítottam, majd ismét kelni nagytam (újabb 35-45 perc). Felvert tojással lekentem és 180 °C-ra előmelegített sütőbe toltam, amíg a teteje szép aranybarna nem lett.

Easter-sweet-bread-sliced
Tipp: Sárgatúró, Húsvéti hidegtál 2012

2 comments:

Petra said...

Nálunk is így van, elmaradhatatlan. Egyszer valahol sima kenyeret láttam a sonka mellet, olyan kiábrándító volt.

Anazar said...

Igen, Petra, a sima kenyér elég hétköznapi a Húsvéti asztalon. Az édeskés kalács viszont remekül simul a sós ízekhez.