Monday, April 16, 2012

Mangóreggeli

fresh-mango-slices
Ritkán akad az ember lánya igazán finom, ízletes mangóra a boltok polcain, pláne ha már megízlelte a valódi, nem-zölden-leszedett gyümölcsöt. Az édes, puha, aromás gyümölcshús bársonyosan olvad szét, szinte rágni sem kell. Lédús, zamatos. Élvezet minden egyes falat. Ez épp egy ilyenre sikerült mangóreggeli. Hosszú ideje az első tökéletes gyümölcs.

Vásárlásnál arra figyeljünk, hogy még véletlenül se vegyünk zöldet, ha frissen akarjuk elfogyastani. Papírzacskóban ugyan érlelhetünk rajta, de az ízén vagy állagán nem sokat segíthetünk vele. Nem lesz mézédes és annak az esélye is fennáll, hogy gumi lesz a húsa. Akkor kerülünk közelebb az élvezhető mangóhoz, ha olyat választunk, aminek a héja sárgá-pirosas, tapintásra puha, de nem lágy, és enyhén édeskés illatot áraszt.

[i] A mangó az indiai szubkontinensen őshonos. Ma már számos trópusi és szubtrópusi területeken termesztik (Mangifera indica). India a legnagyobb termelője, ahol nemzeti gyümölcs (akárcsak Pakisztánban és a Fülöp-szigeteken, Bangladesben pedig nemzeti fa).

Az ázsiai konyha népszerű alapanyaga. A savanyú, éretlen mangót chutney-khez használják, vagy nyersen, sóval, chilivel fogyasztjá. Éretten curry-ket készítenek belőle. A Mango Lassi pl. népszerű ital egész Dél-Ázsiában, ami érett mangó, író és cukor keveréke. A szárított édes, érett mangó is közkedvelt. Erre nyugatabbra az ebből az ízes, illatos trópusi gyümölcsből készült nektár, gyümölcslé, fagylalt, sorbet, turmix a keresett.

Prebiotikus élelmi rostban, C-vitaminban, különféle polifenolokban és provitamin A karotinoidokban gazdag. Az antioxidáns A- és C-vitaminok mellett, B6-vitamint (piridoxin), folsavat (folate), és egyéb B-vitaminokat tartalmaz, valamint káliumot, rezet és aminosavakat. Forrás: Wiki

Tipp: Mango chutney

No comments: