Monday, April 30, 2012

Császármorzsa

csaszarmorzsa
Gríz-tej-tojás alapú serpenyőben sült tésztadesszert

Hozzávalók (2 személyre):
125 g búzadara
75 g rétesliszt
300 ml tej
3 db tojás
2 csapott ek. finomítatlan nádcukor
csipet só
csipet szódabikarbóna
csipet őrölt fahéj

+ baracklekvár (tálaláshoz)

A búzadarát és a réteslisztet összekevertem, majd felöntöttem a tejjel és 35-40 percet állni hagytam.

A tojásokat kettéválasztottam. A sárgáját az egyik csapott evőkanál (finomítatlan nád)cukorral habosra kevertem (fehéredésig!), majd a tejes grízhez adtam. Beletettem a csipet sót, fahéjat, és szódabikarbónát.

A tojások fehérjét pedig a másik csapott ek. finomítatlan nádcukorral keményre felvertem, majd óvatosan a sárgájás-tejes grízbe forgattam.

Egy vastag aljú, nagyobb serpenyőt (24 cm Ø) felhevítettem, kevés olajat (szőlőmag) öntöttem bele és két adagban, a fele-fele tésztát közepesnél kisebb lángon megsütöttem, úgy, hogy hagytam az egyik oldalát előbb pirulni, megkötni, majd lapáttal félbevágtam (a teteje még rezgett) és átfordítottam, hogy a másik oldala is megszilárduljon, majd a lapáttal felcsíkoztam, és időnként (át)forgatgatva a kívánt színűre pirítottam. Közben lehet a lapáttal tovább darabolni.

Tányérra szedtem és habosra kevert baracklekvárral kínáltam. Porcukrot is szórhat rá, aki szereti.

A 'tészta' sütés előtt ízesíthető akár citromhéjjal, vaníliával, rummal, vagy mazsolával.

csaszarmorzsa-Kaiserschmarrn

8 comments:

mellissina2 said...

Nagyon jól néz ki a császármorzsa,szép egyformára lett tördelve,és a sütése szerintem tökéletes.Elmentem! Köszi!!!
A leveseid is megenném szívesen!:):)

Csilla said...

Hú de guszta lett, szeretem! :)

Emi said...

Sosem ettem császármorzsát! Szégyen? Én annak érzem, főkeg mert régóta tervezem. Nagyon guszta a tied és érzem, hogy annyira szeretném:)

M@rti said...

Ez nekem az egyik kedvencem! :-)
Nagyon guszta lett, megyek is és csinálok...

Vikvi said...

Nagyon szeretemmm :)

teller-cake said...

Milyen szép lett! Nekem még sosem sikerült igazán jóra... :-(

Süne said...

elmentem és holnap meg is csinálom. :D

Anazar said...

Mellissina, köszönöm. Válogass leves(ek)ből is bátran :-))

Csilla, köszönöm. Nagyon ízlett ;-)

Emi, hajrá, hajrá, császármorzsa, császármorzsa, ...

M@rti, köszönöm. Kitöröltük a tányért ;-)

Vikvi, hát lehet nem szeretni?!? :-)))

Teller-Cake, köszönöm. Próbáld ki a receptem ;-)

Süne, császármorzsára fel!!