Gríz-tej-tojás alapú serpenyőben sült tésztadesszert
Hozzávalók (2 személyre):
125 g búzadara
75 g rétesliszt
300 ml tej
3 db tojás
2 csapott ek. finomítatlan nádcukor
csipet só
csipet szódabikarbóna
csipet őrölt fahéj
+ baracklekvár (tálaláshoz)
A búzadarát és a réteslisztet összekevertem, majd felöntöttem a tejjel és 35-40 percet állni hagytam.
A tojásokat kettéválasztottam. A sárgáját az egyik csapott evőkanál (finomítatlan nád)cukorral habosra kevertem (fehéredésig!), majd a tejes grízhez adtam. Beletettem a csipet sót, fahéjat, és szódabikarbónát.
A tojások fehérjét pedig a másik csapott ek. finomítatlan nádcukorral keményre felvertem, majd óvatosan a sárgájás-tejes grízbe forgattam.
Egy vastag aljú, nagyobb serpenyőt (24 cm Ø) felhevítettem, kevés olajat (szőlőmag) öntöttem bele és két adagban, a fele-fele tésztát közepesnél kisebb lángon megsütöttem, úgy, hogy hagytam az egyik oldalát előbb pirulni, megkötni, majd lapáttal félbevágtam (a teteje még rezgett) és átfordítottam, hogy a másik oldala is megszilárduljon, majd a lapáttal felcsíkoztam, és időnként (át)forgatgatva a kívánt színűre pirítottam. Közben lehet a lapáttal tovább darabolni.
Tányérra szedtem és habosra kevert baracklekvárral kínáltam. Porcukrot is szórhat rá, aki szereti.
A 'tészta' sütés előtt ízesíthető akár citromhéjjal, vaníliával, rummal, vagy mazsolával.
8 comments:
Nagyon jól néz ki a császármorzsa,szép egyformára lett tördelve,és a sütése szerintem tökéletes.Elmentem! Köszi!!!
A leveseid is megenném szívesen!:):)
Hú de guszta lett, szeretem! :)
Sosem ettem császármorzsát! Szégyen? Én annak érzem, főkeg mert régóta tervezem. Nagyon guszta a tied és érzem, hogy annyira szeretném:)
Ez nekem az egyik kedvencem! :-)
Nagyon guszta lett, megyek is és csinálok...
Nagyon szeretemmm :)
Milyen szép lett! Nekem még sosem sikerült igazán jóra... :-(
elmentem és holnap meg is csinálom. :D
Mellissina, köszönöm. Válogass leves(ek)ből is bátran :-))
Csilla, köszönöm. Nagyon ízlett ;-)
Emi, hajrá, hajrá, császármorzsa, császármorzsa, ...
M@rti, köszönöm. Kitöröltük a tányért ;-)
Vikvi, hát lehet nem szeretni?!? :-)))
Teller-Cake, köszönöm. Próbáld ki a receptem ;-)
Süne, császármorzsára fel!!
Post a Comment