Wednesday, April 25, 2012

Zelleres édesburgonyaleves

sweet-potato-celery-soup
Édesburgonya-krémleves aromás zellerszárral
ízesítve és tüzes chilivel fűszerezve

Pár éve még nagyon hadakoztam a krémlevesek ellen. Errefelé nagy divatja van, szinte mindenütt csak krémesre turmixolt levest lehet kapni, nagyon ritka a darabos változat, amikor a belevalók felismerheők benne. Sokszor a név, a hozzávalók váltakozása ellenére is ugyanolyan kinézetű levest tálalnak fel. Igaz, ízben sem sokban tér el a ilyen leves egymástól. Egyik alalommal szemtanúja voltam, hogy épp hűtőszekrényből kivett tejet löttyintenek a fazékba (nyilván keveselték a megmaradt adagot). Onnantól tudtam én, hogy mi bajom van az ilyen eresszük-bele-a-mixert levesekkel.

Majd hogy, hogy nem, úgy alakult (valószínüleg azért mert a kiábrándultság taszítóan hatott), hogy itthon készítettem saját, házi krémlevest. Sikert megelégedettség követett és ma már az sem ritka, hogy hetente két-háromszor is krémleves kerül terítékre. Hozzáteszem, nyers tej nem kerül bele!! Tej és sűrűséget adó krumpli és/vagy liszt helyett inkább a hozzáadott víz csökkrntett mennyiségével érem el a krémes állagot. A vöröshagyma-zellerszár-préhagyma trió alappal sokat kísérleteztem, remek bázis bármihez is.

Ma zellerszárat és édesburgonyát krémesítettem össze, chili és római kömény ízvilággal. Mondanom sem kell, igazán finom, kellemes, illatos levest kaptam.

Egy nagy fej vöröshagymát kevés olívaolajon épp csak megfonnyasztottam, hozzátettem 4-5 db felszeletelt zellerszárat és két meghámozott majd felkockázott édesburgonyát. Fűszereztem: fokhagyma, só, frissen őrölt bors, kevés Vega-Mix, chilipehely (chili flakes) és őrölt római kömény (cumin), majd felöntöttem hideg vízzel, hogy úgy másfél-kétujjnyira ellepje. Amikor az édesburgonya megpuhult, lehúztam a tűzről és botmixerrel krémesítettem. Extra chilipehellyel meghintve tálaltam. Jó étvágyat!

3 comments:

M@rti said...

Szeretem én is a krémleveseket, de édesburgonyásat még nem ettem (meg persze vagy egy csomó, amit még szintén nem).
Én tejszínnel szoktam "higítani", de még csak frissibe (és előre megfontolt szándékkal) ;-)

teller-cake said...

Én a lányaim születése óta készítek krémleveseket, hiszen ezek nagyszerű első ételek a bébiknek. Ilyet még nem próbáltam de mentettem! :-)

Anazar said...

M@rti, már én is szeretem a krémleveseket, de valahogy tejtermék-mentesen jobban ízlenek ;-))

Teller-Cake, remek páros a zellerszár és az édesbugonya, a chili meg eleve adja magát :-)