Saturday, July 06, 2013

Beszerzés (a közösségi bio piacról)

organic_fruit_and_veg
Szemet gyönyörködtető!

Szombat délelőtt a hűtőszekrény feltöltésén a fókusz. A cél eléréséhez az első utunk a helyi bio piacra vezet, ahol friss választék, segítőkész kiszolgálás, és nem utolsó sorban, pénztárcabarát árak várnak. A mai termés, a jövő heti üzemanyag, friss, illatos zöldségek hada. Akar valaki tippelni mennyi pénzt hagytunk ott érte? Felsorolom mi minden került a vászontáskákba (3-ba): egy zacskó leveles kel (kale, borecole), egy zacskó spenót, egy csokor cékla (3 szép fej), két rózsa brokkoli, egy szép fej karfiol, egy nagy csokor sárgarépa, egy tő zellerszár, egy fürt paradicsom (6 illatos db), öt db cukkini, öt kisebb édesburgonya és egy kisebb fürt banán (4 db). Egy hétre való vitalitás. Hús nélkül tudnék élni, zöldség nélkül, soha!

A leveles kel fele turmixba kerül, fele meg lesz párolva. A spenót szintúgy. Egy cékla is a blenderben végzi majd, akárcsak a levele. A maradék cékla meg lesz főzve. A brokkoli, karfiol párolva lesz. A sárgarépa nyersen dzsúszban, meg reszelve, meg leveben főve végzi. A zellerszárra is hasonló sors vár, dzsúsz és leves. A paradicsom dzsúszként és salátában is tündököl majd. A cukkini párolva lesz. Az édesburgonya főzve. A banán turmixba, joghurtba, és gyümölcstálba kerül.

Van már tipp az árra? Megjegyzem, a brokkolit ingyen kaptuk (mondván, már nem olyan friss, szerintem pedig nem is nézett ki rosszul). Ha nem megy a találgatás, elárulom, szép kerek húsz júrót kértek mindezért. Apró örömök egy városi ember kis szívében. Egészséges(ebb), tápláló(bb), és a termelőt is (jobban) támogatom vele, hogy a piacon vásárolok. Kölcsönösen jól járunk.

Dublin Food Co-op Organic Food Market
organic, local, Fairtrade and sustainable wholefood products

No comments: