Friday, January 07, 2011

Focaccia

focaccia squares
Az Észak-Olaszországban nagyon népszerű focaccia (ami egyébként a pizza rokona) otthoni elkészítése igen egyszerű. Liszt, só, víz, élesztő és olívaolaj összetevőkből áll mindössze. Én ropogósan szeretem, olívaolajba mártogatva. Lehet tízórai, vagy uzsonna, vagy könnyű hideg vacsora mellé (pesto, mozzarella di bufala, prosciutto di Parma, salame Milano).

Hozzávalók:
275 g liszt
tengeri só
175 ml meleg víz
élesztő
2 ek. olívaolaj

A tetejére:
olívaolaj
durva tengeri só

A lisztet átszitáltam, sóztam, majd a vizet meglangyítottam, elkevertem benne az élesztőt és az olívaolajjal együtt a liszthez adtam. Simára dolgoztam, majd 5-10 percig ököllel dagasztottam, hogy ne maradjon benne levegő. A rugalmas tésztát enyhén olajozott tepsibe terítettem, lenyomkodtam, 2 cm vastagságúra, majd konyharuhával letakartam és fél órát kelesztettem. Az ujjam hegyével lyukakat nyomkodtam bele, majd lekentem olívaolajjal és megszórtem durva tengeri sóval. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percet sütöttem.

[!] Elkövettem azt a hibát, hogy csak fél adagot készítettem. Még a konyhában, állva elfogyott.

focaccia dough round focaccia


Recept: The Mediterranean Table by Donatella Mancini, 2004 Lorenz Books

5 comments:

Beastie said...

és nincs benne barna sör ? én olyat sütöttem egyszer :)

Anazar said...

Úgy érted Guinness-ke miért nincs benne?? :D))

Beastie said...

egy kis pontosítást kérek...mennyi az élesztő ? 1 dkg ? a barna sör meg egy másik recept része.... de ha nem alapkövetelmény, akkor nem.... a guiness nekem fekete inkább. amúgy.

Anazar said...

Beastie, én nem szoktam méricskélni az élesztőt, hanem csak csippentek az hűtőben lévő friss élesztőkockából. Egyébként az eredeti recepthez, most néztem, a könyv szerint 5 ml (1 tk.) szátított élesztő kell. Nem tudom ez hány gramm friss élesztőnek felel meg, pékék biztos vágják. A legutóbbi focaccia már élesztőgranulátummal készült, 1 bő tk.-lal, ha jól emlékszem.

Jól látod, a Guinness-ke (nem)hivatalosan a 'black stuff' nevet viseli. Nagyon sötét, gazdag színe van és a két corki Murphy's-zel meg Beamish-sel az 'Irish stout'-ot képviselik, ami a 'porter' leszármazottja. Tulajdonképpen porter, csak egy erősebb porter. A pörkölt maláta vagy árpa adja jellegzetes ízét meg színét ennek az erős barna sörnek.

Beastie said...

egy kis kérdés, és már megkapom a történelmet hozzá :) é Barna Kozel sörrel sütöttem a Focacciát, de most már úgy látom, nem széria a sör a receptben...... köszi