Thursday, January 20, 2011

Fruit flapjack

fruit flapjackAz évek során nagyon megkedveltem ezt a puha és nedves textúrájú sült zabpelyhes rudat, ami Angliában és Írországban flapjack névre hallgat*. A boltok polcain előcsomagolt formában több változatban is megtalálható (sima, gyümölcsös, csokoládé- vagy joghurtréteges), rúd vagy négyzet alakban. Az íze elsőre megfogott (ma már azt is tudom mi, a sült vaj). Az összetevők között azonban túl sok fölösleges és aggasztó dolog található. Hagyományosan négy komponens alkotja: zabpehely, vaj, barna cukor és 'golden syrup' (azaz nádcukor szirup, ami egy sűrű, sárga színű 'invert cukor' fajta, a cukornádlé cukorrá finomítása során keletkezik, amikor a cukoroldatot savval kezelik). A kereskedelmi persze nem csak ebből a négy elemből áll. Bár nekem már a 'golden syrup' sem hangzik túl jól.

*A flapjack szó ugyan már jelen volt a 17. század elején, de ekkor még lepényt vagy palacsintát jelölt. Csak 1935 után használták zabból készült élelmiszer leírására, és a szó felváltotta a korábbi receptet. Észak-Amerikában a falpjack még ma is palacsintára utal.

A sima (négy összetevős) flapjack-nél jobban kedvelem a gyümölcsöset (fruit flapjack), azaz a mazsolásat. A 'golden syrup' szóba sem jöhetett, a cukrot is kerültem, így az én változatom cukormentes, mézzel és barna rizs sziruppal édesítve.

Hozzávalók: 100 g vaj, 2 ek. barna rizs szirup, 2 ek. akácméz, fél csésze apró mazsola (currant), 2 csésze zabpehely

A sütőt előmelegítettem 180 °C-ra. Közben a mazsolát leforráztam, lecsepegtettem. A vajat megolvasztottam, hozzáadtam a mézet és a rizszirupot, elkevertem, majd beletettem a zabpelyhet és a mazsolát. Alaposan átkevertem, hogy mindenhová jusson a vajas mézből, majd sütőpapírral bélelt tepsibe terítettem, lenyomkodtam (kézzel jobban ment, mint fakanállal). A 'tészta' másfél-kétujjnyi! A sütő középső rácsán 15-20 percet sütöttem (csak addig, amíg a szélei el nem kezdtek barnulni, nem tovább!). Hagytam a tepsiben kihűlni, majd szeleteltem.

[!] Kiváló keksz, cookie, sütemény alternatíva. Gyors energia útközben is. Egészséges nassolnivaló tízóraira vagy uzsonnára. A 'könnyű szívvel édeset' kategória. El(ő)készítéssel együtt fél óra alatt megvan.

3 comments:

Tiffanylda said...

Barna rizs szirup helyett mit ajánlanál? Most ez a recept következik!:)

Anazar said...

Tiffanylda, agavé nektárt mondanék, de ha az sem elérhető, akkor legyen az is méz :-)

Tiffanylda said...

Köszönöm szépen! Marad a méz..:)