A narancssárgának elfogadott sárgarépa viszonylag új "találmány", a 17. sz.-i Hollandiából indult hódító útjára és lám, lám, ma a világ nyugati része narancssárga répából süt-főz.
Keleten, a mai Afganisztán területén már a 10. sz.-ban háziasították (mai leszármazottai lilák vagy sárgák), ahol először nem is a gyökere, hanem az aromás levele és magjai miatt termesztették (néhány rokonát még ma is ezért termesztjük: kapor, kömény, petrezselyem).
A leleményes mezőgazdászok a szelektív "tenyésztés" során csökkentették a gyökér keserűségét és törzsének fásságát, növelték édességét, ráadásul a színekben sem szűkölködtek, van már fehér, sárga, piros, lila, fekete.
Ízre nem tudtam sok különbséget felfedezni a sárga és a narancs színű között. A lila répa íze volt a legintenzívebb, ráadásul fogott is, miközben hámoztam és szeleteltem.
Keleten, a mai Afganisztán területén már a 10. sz.-ban háziasították (mai leszármazottai lilák vagy sárgák), ahol először nem is a gyökere, hanem az aromás levele és magjai miatt termesztették (néhány rokonát még ma is ezért termesztjük: kapor, kömény, petrezselyem).
A leleményes mezőgazdászok a szelektív "tenyésztés" során csökkentették a gyökér keserűségét és törzsének fásságát, növelték édességét, ráadásul a színekben sem szűkölködtek, van már fehér, sárga, piros, lila, fekete.
Ízre nem tudtam sok különbséget felfedezni a sárga és a narancs színű között. A lila répa íze volt a legintenzívebb, ráadásul fogott is, miközben hámoztam és szeleteltem.
No comments:
Post a Comment