Wednesday, January 19, 2011

Maracuja

passion fruit maracuja
A Passifloraceae (golgotavirágfélék) család Passiflora (passion flower, golgotavirág) nemzetsége mintegy 500 fajt foglal magába. A legtöbb faj kerek vagy ovális, ehető gyümölcsöt terem.

A beéréskor sötétlila Passiflora edulis (passion fruit, maracujá) gyümölcslevek, desszertek gyakori alapanyaga. Nyersen is igen élvezetes, frissítő. A magok, ami körül sárga, szaftos, kocsonyás, folyadékban gazdag burok van, lazán rögzülnek a gyümölcs falához, így kanállal könnyen elválaszthatók és kikanalazhatók.

Díszíthetünk vele süteményeket, ízesíthetünk vele süteménykrémeket, gyümölcshabokat (mousse), gyümölcsleveket, alkoholos italokat. Lekvár is készülhet belőle. Gazdagíthatunk vele gyümölcssalátákat, joghurtot, fagylaltot. Friss, édeskés-savanykás, karakteres, komplex ízű. Akárcsak a virág (a képen Passiflora caerulea látható) megjelenése, minél tovább nézed, annál részletgazdagabbnak, összetettebbnek látod. A gyümölcs íze is kóstolgatással bomlik ki.

Spanyol keresztény misszionáriusok a 15-16. században a növény egyedi fizikai struktúráját, a virág különböző részeit Jézus utolsó napjainak és keresztrefeszítésének jelképeként fogadták el.

passion flower

No comments: