Thursday, April 19, 2012

Salátaleves

lettuce soup
Ízletes, enyhén tejes leves fejes salátából,
pirított szárazkolbásszal és rántottabetéttel

Aledánál (Aleda Konyhája) láttam meg ezt a remek salátalevest. Meglátni és megkívánni (csak egy pillanat műve volt)! Meg persze nagy volt a kíváncsiság is, mert nem ettem még salátalevest. Legalábbis nem rémlett mindaddig, míg meg nem ízleltem a főtt salátát. Valami dereng, de közel sem vagyok biztos benne, hogy találkoztunk volna korábban.

Hozzávalók:
1 nagy fej saláta
ujjnyi csípős szárazkolbász
2 gerezd fokhagyma
1 ek. teljes kiőrlésű liszt
kevés őrölt pirospaprika
tej
só, frissen őrölt bors
2 db tojás
1 kisebb fej hagyma
olívaolaj

A bőrétől megszabadított fűszeres szárazkolbászt felkarikáztam meg felcsíkoztam, majd alacsony lángon, lassan kipirítottam. Hozzáadtam a finomra reszelt fokhagymát, majd egy-két percig pirítottam. Rászórtam a lisztet, és ezzel is egy-két percig barnítottam.

Pár csepp olívaolajat adtam hozzá és beletettem az őrölt pirospaprikát, átkavartam, majd rádobtam az alaposan átöblített, lecsepegtetett és kissé megtépkedett salátaleveleket.

Hagytam, hogy a saláta összeessen, majd kevés tejjel felöntöttem, hogy épp ellepje, és egy kevés vízzel is utánaöntöttem. Lassú tűzön, finoman gyöngyözve pár percig főztem.

Közben a két tojást villával felvertem és forró (pár csepp olívaolajjal átkent) serpenyőbe öntöttem. Hagytam, hogy az alja 'megkössön', majd megfordítottam és a másik oldalát is világosra sütöttem. Kiborítottam egy tányérra és felcsíkoztam-szeleteltem, majd a leveshez adtam.

A finomra aprított hagymát kevés olívaolajon világosbarnára pirítottam, majd lehúztam a tűzől és őrölt pirospaprikával fűszereztem. Ezt is a leveshez adtam. Enyhén sóztam, borsoztam. Finoman átforrt és már tálaltam is.

salataleves
Az első tányér 'ahogy-a-fazékból' fogyott el, a másodikat tejföllel és ecettel ízesítettem, a harmadik tányér meg ismét 'natúr' csúszott le. Legközelebb friss kaprot is főzök bele.

Aleda, köszönet a remek levesért. Férj szerint (is) zseniális!

8 comments:

Unknown said...

Pont ahogy írtad, meglátni és megkívánni :) Megvan a hétvégi levesem :)

Emi said...

Nagyon guszta! Anyukám kedvenc levese. Mindig alig várja a tavaszt, hogy salátához juthasson:) Majdnem ilyen az övé is, csak szalonnával és csak tejjel készül! És nagyon finom!

Emi said...

Ja, és mi ecettel meg cukorral esszük:)

Tiffanylda said...

Soha nem ettem ilyet, mert nem szeretem a "döglött" (forrázott) salátát! Emiatt nem próbálom ki, de a képen nem is olyan döglött!:))) Amúgy nagyon izgat!!!

Anonymous said...

Hogy milyen jó dolgok vannak Nálad!
Zita

Gizi said...

Tavaly főztem én is salátalevest, akkor nagyon ízlett. Ez a recept azért más,így mindenképpen én is megfőzöm a jövőhéten.

Anazar said...

Vikvi, nem csak (meg)kívántatta, de eteti is magát ;-))

Emi, köszönöm. Mi a tejfölös salátát fogyasztjuk cukrosan :-)

Tiffanylda, ó, dehogy döglött benne a saláta (tartottam tőle én is). Nem fő sokat, inkább csak forrázottnak mondanám. Ízre, állagra igazán nyerő szerintem így levesben.

Gizi, csak ajánlani tudom Neked is. Nálunk is készül majd újabb adag a jövő héten, mondjuk pancettával ;-))

Anazar said...

Zita, köszönöm, örülök, hogy tetszenek. Gyere gyakran ;-)