Thursday, October 21, 2010

Kedvenc Reggelik (4) Mazsolás-zabpelyhes joghurt

oat-raisin-yoghurt-breakfastJoghurt - zabpehely - mazsola rétegek, háromszor, majd állni hagyon 5-7 percet, hogy a mazsola és a zabpehely is megszívhassa magát (nem jó, ha túl sokat áll, mert a zabpehely kiissza a nedvességet a joghurtból és száraz, sűrű krém lesz belőle). Tipp: Friss gyümölccsel is készülhet: áfonya, málna.

[i] A mazsola kedvelt csemege, nassolnivaló, ha gyorsan energiára van szükségünk, vagy épp gyakran használt sütemény alapanyag. Az angolban három különböző szót használnak rá: raisin, sultana, currant. Szárított szőlő mind a három, a különbség azonban szemmel látható. A currant a legkisebb és a legsötétebb, a sultana a legnagyobb és a legvilágosabb.

A raisin a fehér, mag nélküli Thompson szőlőből készül. Napon szárítják, a cukor karamellizációja sötét színt eredményez a dehidratáció során. A currant ugyanígy készül, csak az apró, lila héjú, görög Zante szőlőből, leginkább torta-mazsola. A sultana, más néven golden raisin, vagyis arany mazsola, eredetileg a török Sultana szőlőből készült, de ma már a Thompson-ból készítik, kén-dioxiddal kezelik és mesterséges hő alatt szárad.

A kénezés megakadályozza, hogy a szőlőszemek megsötétedjenek, valamint nedvesebb, tömöttebb marad. Kénezik még a sárgabarackot, fügét, szilvát, almát, és egyéb szárított gyümölcsöket, ezért mindig olvassuk el a összetevők, adalékok listáját és kerüljük a kénezettet.

No comments: