Nosztalgiáztam. Egy újabb gyerekkori kedvenc jutott az eszembe, a cukros puffasztott rizs. Kartondobozkában átulták, két sorban, kis téglalapokra vágott szeletek, 10 vagy 12 lehetett benne. Ragacsos volt, édes, de igen-igen finom. A nevére már nem emlékszem, de az ízére még élénken. Lefordítva воздушный рис ('vozdusnöj risz') lenne, de mint cukrásztermék biztos viselt valami egyedi nevet. A nagy nosztalgiázásban egyre jobban beleéltem magam az ízébe, orosz-ukrán boltban sosem láttam még itt, így magam kellett nekilátnom. Az eredmény meglepő volt, tizenéves lettem ismét!
Hozzávalók: 2,5 csésze puffasztott barna rizs, 1-2 ek. vaj, 1 csapott ek. barna cukor, 1 csapott tk. kukoricakeményítő, 2 ek. barna rizs szirup, 2 ek. méz.
Lassú tűzön megolvasztottam a vajat, hozzáadtam a barna cukrot, és kevergetve felolvasztottam. Hozzáadtam a barna rizs szirupot, majd a puffasztott barna rizst. Átforgattam, hogy az édes, cukros-vajas rizs szirup mindenhová jusson. A meleg szirup könnyen kezelhető. Épp csak annyi kell, hogy összefogja. Rászórtam a kukoricakeményítőt és ismét alaposan, de óvatosan átkevertem, majd lehúztam a tűzről és hozzáadtam a mézet. Átkevertem, majd egy csatos tortaformába borítottam és sütőpapír segítségével jól lenyomkodtam, elsimítottam, hogy szép tömör legyen. Hagytam teljesen kihűlni és egy órát pihenni, majd a csatot rajta hagyva szeleteltem.
Hozzávalók: 2,5 csésze puffasztott barna rizs, 1-2 ek. vaj, 1 csapott ek. barna cukor, 1 csapott tk. kukoricakeményítő, 2 ek. barna rizs szirup, 2 ek. méz.
Lassú tűzön megolvasztottam a vajat, hozzáadtam a barna cukrot, és kevergetve felolvasztottam. Hozzáadtam a barna rizs szirupot, majd a puffasztott barna rizst. Átforgattam, hogy az édes, cukros-vajas rizs szirup mindenhová jusson. A meleg szirup könnyen kezelhető. Épp csak annyi kell, hogy összefogja. Rászórtam a kukoricakeményítőt és ismét alaposan, de óvatosan átkevertem, majd lehúztam a tűzről és hozzáadtam a mézet. Átkevertem, majd egy csatos tortaformába borítottam és sütőpapír segítségével jól lenyomkodtam, elsimítottam, hogy szép tömör legyen. Hagytam teljesen kihűlni és egy órát pihenni, majd a csatot rajta hagyva szeleteltem.
4 comments:
Nagyon jól néz ki, csábító! Ropogós marad a rizs benne?
Egyszer kevertem olvasztott csokiba puffasztott rizst, de nyúlós és rágós lett, pedig az eredeti terv olyan volt, mint az előző bejegyzésedben szereplő rizses tejcsoki. Azért megettük, na!
M@rti, ropogós maradt a rizs, mert a vaj és szirup csak minimális, épp csak összefogja, nem áztatja át.
A rizses csokin is gondolkodtam már, meg is van az elképzelés ;-)
Rizs szirup helyett mit lehet használni?
Semmilyen szirupot nem lehet kapni.
Daisy, agavét mondtam volna még, de ha nincs szirup a közelben, akkor csinalj te vízből és cukorból. De ott a méz is szirup helyett.
Post a Comment