Wednesday, May 25, 2011

Puffasztott rizs szelet

puffed-rice-bar-sweet-snack
Nosztalgiáztam. Egy újabb gyerekkori kedvenc jutott az eszembe, a cukros puffasztott rizs. Kartondobozkában átulták, két sorban, kis téglalapokra vágott szeletek, 10 vagy 12 lehetett benne. Ragacsos volt, édes, de igen-igen finom. A nevére már nem emlékszem, de az ízére még élénken. Lefordítva воздушный рис ('vozdusnöj risz') lenne, de mint cukrásztermék biztos viselt valami egyedi nevet. A nagy nosztalgiázásban egyre jobban beleéltem magam az ízébe, orosz-ukrán boltban sosem láttam még itt, így magam kellett nekilátnom. Az eredmény meglepő volt, tizenéves lettem ismét!

Hozzávalók: 2,5 csésze puffasztott barna rizs, 1-2 ek. vaj, 1 csapott ek. barna cukor, 1 csapott tk. kukoricakeményítő, 2 ek. barna rizs szirup, 2 ek. méz.

Lassú tűzön megolvasztottam a vajat, hozzáadtam a barna cukrot, és kevergetve felolvasztottam. Hozzáadtam a barna rizs szirupot, majd a puffasztott barna rizst. Átforgattam, hogy az édes, cukros-vajas rizs szirup mindenhová jusson. A meleg szirup könnyen kezelhető. Épp csak annyi kell, hogy összefogja. Rászórtam a kukoricakeményítőt és ismét alaposan, de óvatosan átkevertem, majd lehúztam a tűzről és hozzáadtam a mézet. Átkevertem, majd egy csatos tortaformába borítottam és sütőpapír segítségével jól lenyomkodtam, elsimítottam, hogy szép tömör legyen. Hagytam teljesen kihűlni és egy órát pihenni, majd a csatot rajta hagyva szeleteltem.

4 comments:

M@rti said...

Nagyon jól néz ki, csábító! Ropogós marad a rizs benne?
Egyszer kevertem olvasztott csokiba puffasztott rizst, de nyúlós és rágós lett, pedig az eredeti terv olyan volt, mint az előző bejegyzésedben szereplő rizses tejcsoki. Azért megettük, na!

Anazar said...

M@rti, ropogós maradt a rizs, mert a vaj és szirup csak minimális, épp csak összefogja, nem áztatja át.

A rizses csokin is gondolkodtam már, meg is van az elképzelés ;-)

Daisy said...

Rizs szirup helyett mit lehet használni?
Semmilyen szirupot nem lehet kapni.

Anazar said...

Daisy, agavét mondtam volna még, de ha nincs szirup a közelben, akkor csinalj te vízből és cukorból. De ott a méz is szirup helyett.