Kínai szószos fogásokhoz gyakori köret az 'egg fried rice', vagyis a tojásos sült rizs, ami nem más mint párolt rizs wokban sütve (stir-fry), ízesítve, sült tojás hozzáadásával. Az én változatom erre a ízletes, gyors köretre:
Hozzávalók (2-3 személyre):
2 bő marék hosszú szemű rizs
2 nagyobb tojás
szójaszósz
szezámolaj, olívaolaj
A rizst átmostam, leszűrtem, majd egy kisebb nyeles lábasban annyi vízben tettem fel főni, hogy ellepje. Miután felforrt mérsékeltem alatta a tüzet a legkisebb fokozatra, fedővel latakartam és 5-6 percig főztem, pároltam. Elzártam alatta a tüzet és a fedőt rajtahagyva 8-10 percig pihentettem a gőzben.
Közben a tojást villával felvertem. Egy vastag aljú serpenyőt felhevítettem és kevés (1 ek.) olívaolajat csorgattam bele. Ráöntöttem a felvert tojást, hagytam egy-két percig megszilárdulni, majd megfordítottam és a másik oldalát is megsütöttem, végül lapáttal feldaraboltam.
A wokot szárazon felhevítettem. Kevés olívaolajat öntöttem bele (1 ek. bőven elegendő) és rádobtam a kihűlt, pergő szemű rizst. Két lapát segítségével pirítottam egy-két percig, majd kevés szójaszósszal és pár csepp szezámolajjal ízesítettem, végül hozzáadtam a sült tojást és további egy-két percig forgatva sütöttem, stir-fry-oltam.
Hozzávalók (2-3 személyre):
2 bő marék hosszú szemű rizs
2 nagyobb tojás
szójaszósz
szezámolaj, olívaolaj
A rizst átmostam, leszűrtem, majd egy kisebb nyeles lábasban annyi vízben tettem fel főni, hogy ellepje. Miután felforrt mérsékeltem alatta a tüzet a legkisebb fokozatra, fedővel latakartam és 5-6 percig főztem, pároltam. Elzártam alatta a tüzet és a fedőt rajtahagyva 8-10 percig pihentettem a gőzben.
Közben a tojást villával felvertem. Egy vastag aljú serpenyőt felhevítettem és kevés (1 ek.) olívaolajat csorgattam bele. Ráöntöttem a felvert tojást, hagytam egy-két percig megszilárdulni, majd megfordítottam és a másik oldalát is megsütöttem, végül lapáttal feldaraboltam.
A wokot szárazon felhevítettem. Kevés olívaolajat öntöttem bele (1 ek. bőven elegendő) és rádobtam a kihűlt, pergő szemű rizst. Két lapát segítségével pirítottam egy-két percig, majd kevés szójaszósszal és pár csepp szezámolajjal ízesítettem, végül hozzáadtam a sült tojást és további egy-két percig forgatva sütöttem, stir-fry-oltam.
Tipp: Kow Pad, Zöldséges-tojásos sült rizs, Lazacos pirított rizs,
Wokban sült zöldségek rizzsel, Garnélás-zöldséges rizs,
Garnélás-algás sült rizs, Spárgás-shiitake gombás tojásos rizs
4 comments:
Rajongok a kínai ételekért. Szóval nálam nagyon nyerő a tojásos rizs is!
Lilla, tojásos sült rizsre fel!! ;-))
Számomra kuriózum a kínai konyha, mert nem igazán ismerem, de látom, elmélyedtél benne :) Receptet lementettem :D
Vicuska, csak pislogni szoktam az ázsiai boltban, hogy ez vajon mire való, az mibe kell, ebből mit lehet főzni, az hogy használható... Annyi, de annyi ismeretlen alkotóeleme, hozzávalója van a kínai konyhának, hogy csuda!
Post a Comment