Friday, January 20, 2012

Tojásos sült rizs (Egg Fried Rice)

Kínai szószos fogásokhoz gyakori köret az 'egg fried rice', vagyis a tojásos sült rizs, ami nem más mint párolt rizs wokban sütve (stir-fry), ízesítve, sült tojás hozzáadásával. Az én változatom erre a ízletes, gyors köretre:

Hozzávalók (2-3 személyre):
2 bő marék hosszú szemű rizs
2 nagyobb tojás
szójaszósz
szezámolaj, olívaolaj


A rizst átmostam, leszűrtem, majd egy kisebb nyeles lábasban annyi vízben tettem fel főni, hogy ellepje. Miután felforrt mérsékeltem alatta a tüzet a legkisebb fokozatra, fedővel latakartam és 5-6 percig főztem, pároltam. Elzártam alatta a tüzet és a fedőt rajtahagyva 8-10 percig pihentettem a gőzben.

Közben a tojást villával felvertem. Egy vastag aljú serpenyőt felhevítettem és kevés (1 ek.) olívaolajat csorgattam bele. Ráöntöttem a felvert tojást, hagytam egy-két percig megszilárdulni, majd megfordítottam és a másik oldalát is megsütöttem, végül lapáttal feldaraboltam.

A wokot szárazon felhevítettem. Kevés olívaolajat öntöttem bele (1 ek. bőven elegendő) és rádobtam a kihűlt, pergő szemű rizst. Két lapát segítségével pirítottam egy-két percig, majd kevés szójaszósszal és pár csepp szezámolajjal ízesítettem, végül hozzáadtam a sült tojást és további egy-két percig forgatva sütöttem, stir-fry-oltam.

Tipp: Kow Pad, Zöldséges-tojásos sült rizs, Lazacos pirított rizs,
Wokban sült zöldségek rizzsel, Garnélás-zöldséges rizs,
Garnélás-algás sült rizs, Spárgás-shiitake gombás tojásos rizs

4 comments:

Seffer Lilla said...

Rajongok a kínai ételekért. Szóval nálam nagyon nyerő a tojásos rizs is!

Anazar said...

Lilla, tojásos sült rizsre fel!! ;-))

Vicuska said...

Számomra kuriózum a kínai konyha, mert nem igazán ismerem, de látom, elmélyedtél benne :) Receptet lementettem :D

Anazar said...

Vicuska, csak pislogni szoktam az ázsiai boltban, hogy ez vajon mire való, az mibe kell, ebből mit lehet főzni, az hogy használható... Annyi, de annyi ismeretlen alkotóeleme, hozzávalója van a kínai konyhának, hogy csuda!