Thursday, May 03, 2012

Csicseriborsós-olivás csirkemell

olives-chickpea-chicken-plate
Csirkemell darabok aszalt paradicsomos pesto-alapban
olajbogyóval, koktélparadicsommal, csicseriborsóval

Hozzávalók (4 személyre):
450 g csirkemellfilé
2 marék száraz csicseriborsó
2-3 ek. aszalt paradicsomos pesto (red pesto)
150 g olajbogyó (Kalamata)
1 fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
8 db koktélparadicsom
1 ek. paradicsompüré
só, frissen őrölt bors
fél tk. őrölt fűszerkömény (caraway)
fél tk. őrölt római kömény (cumin)
késhegynyi őrölt kurkuma (turmeric)
szárított oregánó

soaked-chickpea
Az éjszakára bő vízve beáztatott csicseriborsót átöblítette, majd finoman gyöngyöző vízben épp csak puhára főztem. Leszűrtem, lecsepegtettem.

A csirkemellet nagyobb kockákra vágtam, majd felhevített serpenyőbe tettem, fedővel letakartam. Előbb levet eresztett, abban párolódott, majd amikor elfőtt a leve, levettem a fedőt, kevés olívaolajat csorgattam rá, és hagytam pirulni.

browned-chicken-breast-pieces-seasoned
Amikor a hús már szép színt kapott, hozzáadtam a vékonyra szeletelt fokhagymát, nagyobb kockára vágott vöröshagymát és fűszereztem: só, bors, fűszerkömény, római kömény, kurkuma, oregánó. Belekevertem az aszalt paradicsomos pestót, a paradicsompürét és felöntöttem fél csésze vízzel. Finoman gyöngyöztettem 5 percig, majd hozzáadtam az (előzőleg 5-10 percre vízbe áztatott, magos) olajbogyót, a felezett paradicsomot és a lecsepegtetett csicseriborsót. További 5 percig lassan főztem, majd 5 percet fedő alatt pihentettem.

Gőzölt kuszkusszal, párolt kölessel vagy rizzsel fejedelmi vacsora!

olives-chickpea-chicken

3 comments:

Éva said...

Nagyon jól hangzik az összetevői, és nagyon guszta! Nagyon finom lehet!

trollanyu said...

Nagyon finomságos:) Nálunk is csicsriborsós csirke volt ma, csak nem olivával, mert az csak én eszem meg:)

Anazar said...

Éva, köszönöm, bizony finom.

Trollanyu, köszönöm. Éljen a csicseriborsó ;-)