Polenta alapú császármorzsa, hozzáadott cukor nélkül
A korábbi Császármorzsa osztatlan sikerén felbuzdulva jött az ötlet, hogy vajon milyen is lenne most inkább polentából. A polenta finomra, egészen gríz-szerűre őrölt kukorica, nem úgy mint a sima, durvább kukoricadara, amiből a Zsámiska (a.k.a. puliszka, mamaliga, ganca) készül, így a célnak teljesen megfelel.
Hozzávalók (személyenként):
60 g polenta
35 g rétesliszt
200 ml tej
2 db tojás
csipet só
csipet szódabikarbóna
3 tk. nyírfacukor
1 marék mazsola
1 ek. feketeribizli lekvár
A polentát és a réteslisztet összekevertem, majd felöntöttem a tejjel és 30-35 percet állni hagytam, hogy jól megszívja magát.
A tojásokat kettéválasztottam, majd előbb a sárgáját 1 tk. nyírfacukorral (xylitol) fehéredésig kevertem, majd a tejes polentához adtam. Beletettem a csipet sót és a szódabikarbónát.
A tojások fehérjét szintén 1 tk. nyírfacukorral keményre felvertem, majd óvatosan a sárgájás-tejes polentába forgattam.
Egy vastag aljú, nagyobb serpenyőt (24 cm Ø) szárazon felhevítettem, kevés olajjal (szőlőmag) kikentem, majd beleöntöttem a szép habos, könnyed császármorzsa-alapot.
Közepesnél kisebb lángon sütöttem, hagytam, hogy a alja megkössön, piruljon, majd lapáttal négy részre vágtam, megfordítottam, kevés olajjal megcsorgattam a közöket,és hagytam, hogy a másik oldala is szépen pirulgasson.
A lapáttal tovább csíkoztam, daraboltam, időnként át-átforgatgatva a kívánt színűre pirítottam.
Közepesnél kisebb lángon sütöttem, hagytam, hogy a alja megkössön, piruljon, majd lapáttal négy részre vágtam, megfordítottam, kevés olajjal megcsorgattam a közöket,és hagytam, hogy a másik oldala is szépen pirulgasson.
A lapáttal tovább csíkoztam, daraboltam, időnként át-átforgatgatva a kívánt színűre pirítottam.
Miközben a dara pirult elkészítettem a mazsolás-feketeribizlis 'öntetet'. A 10 percre beáztatott mazsolát leszűrtem, kevés friss vízzel egy kisebb nyeles lábasban fel tettem főni, miután felforrt, a legalacsonyabb hőfokon gyöngyöztettem, amíg el nem főtt a leve, majd belekevertem 1 ek. feketeribizli (cukormentes) lekvárt. Átforrt, majd le is húztam a tűzről.
A elkészült polentás császármorzsát tányérra halmoztam, rá a mazsolás-ribizlis szószt, majd a maradék 1 tk. mozsárban porrá őrölt nyírfacukorral meghintettem. Jó étvágyat!
[*] A tojás, a tej, a polenta és a mazsola hozzávaló bio-organic.
• St. Dalfour Blackcurrant High Fruit Content Spread
INGREDIENTS: Blackcurrants (50%), Unsweetened Grape Juice Concentrate, Gelling Agent (Pectin). No Added Sugar. Sweetened only with fruit juice concentrate.
Tipp: Ananászos kukoricatorta, Kukoricakenyér-kuglóf,
Zöldfűszeres kukoricakenyér;
5 comments:
Hűű, ez így is nagyon finom lehet! Addig addig nézem nálad a császármorzsákat, amíg végűl rávetemedek, mint a zabkekszre:))
Nagyon szeretjük a császármorzsát, de polentából még sosem készült nálunk. Kérdés: a polenta tulajdonképpen kukoricaliszt?
Emi, szerintem jobb, ha nem váratod sokáig ;-)))
Heti menük, a polenta finom szemcsés kukoricadara.
Nagyon szuper recept. Keverve már készítettem polentásat, de ez így nagyon tetszik. Van itt egy nagyon finom szemű polenta, szerintem az pont jó lesz hozzá:)
Trollanyu, igen, a finom, apró szemű a nyerő ide ;-)
Post a Comment