Friday, May 20, 2011

Túrógombóc (reloaded)

sweet-cottage-cheese-dumplings
Szép, megfelelő szemű ukrán grízből és krémesített túróból készítettem el újra a túrógombócot.

Hozzávalók: 500 g tehéntúró, 2 db tojás, 10-12 csapott ek. gríz, 1-2 ek. liszt, 1-2 kk. só. Gríz, 1 ek. barna cukor, tejföl, kevés vaj.

A túrót ('tejfölös labdácskák') elektromos mixerrel krémesítettem, sóztam. Hozzáadtam a felvert tojásokat, majd apránként adagoltam bele a grízt, amíg megfelelő állagúnak nem találtam. Letakartam és három-négy órát pihentettem, majd átkavartam és egy kevés lisztet adtam hozzá.

Szárazon grizet pirítottam, majd miután kissé kihűlt kevés barna cukorral édesítettem.

Közben vizet forraltam, enyhén sóztam, majd egyesével a gyöngyöző vízbe engedtem a nedves kézzel formált gombócokat. Megvártam míg feljönnek a felszínre, majd további 2-3 percig hagytam még főni. Szűrőkére szedtem, hideg vízzel átöblítettem, lecsepegtettem, előbb kevés olvasztott vajba forgattam, végül a pirított grízbe. Tejföllel tálaltam.

6 comments:

Erika said...

Egyik kedvencem (ez is!). A napokban gondoltam en is , hogy csinalok, de az ir ferjek nem tudnak mit kezdeni ezzel a cottage cheese dologgal...

Anazar said...

A TúróRudira is borzongva néztek a kollégák, hát mit mondjak, nem voltak oda érte, volt aki ki is dobta a kukába. Pfff

Talán a gombóc jó kezdet lenne férjuradat is túró kevelővé tenni. Nem kell elmondani mi van benne. Semolina dumplings, pont ;-))

Erika said...

A TuroRudit sem eszi meg.....Vegulis mindegy, hogy tudja -e mi van benne, nem izlik neki, es meg a turoval toltott krumplit is immel-ammal ette...:) Nem tudjak, mi a jo!:)

Éva said...

Nagyon guszta! Te dirrekt darát pirítól,én zsemlemorzsát szoktam.

Anazar said...

Éva köszönöm. A pirított gríz nekem jobban ízlik, mint a pirított morzsa. Plusz, gríz van itthon, morzsát nem tartok.

Ditta tortái said...

Nagyon tudnám szeretni!:)