Friday, October 22, 2010

Gojibogyó

goji-berry-wolfberryAz élénkpiros goji (goji berry, wolfberry = Lycium barbarum és Lycium chinense) júliustól októberig érik, és szárított formában találkozunk vele a boltok polcain.
Kína a legnagyobb exportőr.



Az apró gojibogyó tápérték, antioxidáns hatás és betegségmegelőzés szempontjából előkelő helyet foglal el a 'szupergyümölcsök' (açaí, fekete áfonya, vörös áfonya, gránátalma) körében.

Alapvető étrendi ásványi anyagokat, vitaminokat, aminosavakat, telítetlen zsírsavakat, karotinoidokat tartalmaz. Kalcium, kálium, vas, cink, szelén, riboflavin (B2 vitamin) és C-vitamin tartalma is jelentős.

A kínai orvoslás (ahol háromezer éves múltra tekint vissza) ajánlja: hosszú élettartam, éleslátást, egészséges májműködés, vérkeringés serkentése.

Felhasználása sokoldalú: reggeli müzlikbe, smoothie-ba, süteményekbe, mártásokba, dzsemekbe, levesek ízesítésére, salátákra, salátaöntetekbe, teába, borokba.

No comments: