Az 1800-as évek közepétől datálható szódás kenyérnek (írül: arán sóide) ma is nagy hagyománya van. Ahogy neve is mutatja, elkészítéséhez élesztő helyett szódabikarbónát használnak, ami reakcióba lép a másik fontos összetevőben, az íróban (buttermilk) található tejsavval, így lesz a tészta szép lyukacsos. A szódás íz domináns.
Sütés előtt a kenyérbe egy keresztet vának. A legkézenfekvőbb magyarázat szerint azért, hogy elhárítsák a gonoszt, másik szerint, hogy kiengedjék a tündéreket belőle. Hogy az ördög vagy a tündérkék munkálkodnak-e, csak a manók tudják, mindenesetre a vágástól a kenyér szebben emelkedik, ráadásul a szeleteléshez is útmutatóul szolgál.
Sütés előtt a kenyérbe egy keresztet vának. A legkézenfekvőbb magyarázat szerint azért, hogy elhárítsák a gonoszt, másik szerint, hogy kiengedjék a tündéreket belőle. Hogy az ördög vagy a tündérkék munkálkodnak-e, csak a manók tudják, mindenesetre a vágástól a kenyér szebben emelkedik, ráadásul a szeleteléshez is útmutatóul szolgál.
No comments:
Post a Comment