Monday, May 23, 2011

Spenótos burenica

cottage-cheese-spinach-bake-slice
Amikor a burek és a gibanica házasságot kötnek, megszületik a 'bure+nica', ami túrós és spenótos is egyben.

Hozzávalók: 250 g jufka (6 levél phyllo), 500 g túró, 100 ml tejföl, 50 ml olívaolaj, 1 db tojás, nagyobb szemű tengeri só, kevés vaj, egy nagy zacskó spenót.

Egy tűzálló tálat (jelen esetben kerámia, de jénai vagy egy magasabb falú tepsi is jó) előkészítettem, kikentem olajjal. A túrót enyhén sóztam, hozzáadtam a tejfölt, a felvert tojást, végül az olívaolajat. Ez lesz az öntet a rétegek közé.

Az átmosott spnótleveleket letépkedtem a keményebb száráról (volt levél amelyik két tenyérnyi nagyra nőtt), majd kevés vajat olvasztottam és azon megfonnyasztottam, egy-két perc, csak míg össze nem esett.

A tál aljára tettem egy enyhén meggyűrt (ez adja majd ki a hullámos, fodros mintát) jufka levelet, meglocsoltam egy bő merőkanálnyi túrós öntettel (egy merőkanálnyi "csak levet" félretettem a zárórégre), majd a vajas spenótból is tettem rá. Erre következett egy újabb réteg (meggyűrt!) jufka-túró-spenót, majd amikor az utolsó jufka levélhez értem, ráöntöttem a félretett túrós levet. Elsimogattam, hogy a tészta mindenhol borítva legyen, majd lefedtem sütőpapírral és 180 °C-ra előmelegített sütőbe toltam egy óra hosszára. Az utolsó 5-10 percben levettem a sütőpapírt. Öt percet hagytam a tálban pihenni, majd szeleteltem. Hidegen is pompás!

gibanica-cottage-cheese-spinach-pie

5 comments:

Adél said...

Ez pompás!!!De finom lehetett a szép barna teteje..meg az egész.

Anazar said...

Köszönöm Aleda, az volt!
Férj kijelentette, hogy ezt esszük egy hétig. Egy órán belül betöröltük az egész tállal ;-)

Adél said...

:)szinte látom:)

Vicuska said...

De finom lehet!

Anazar said...

Az volt Vicuska. Nagyon ízlett benne a spenót, jól illett a savanykás túróhoz ;-)