Thursday, May 12, 2011

Írós pogácsa (buttermilk scone)

buttermilk scones
Írország nem a péksütemények fellegvára, hagyományos értelemben vett cukrászdák sincsenek, a kimodott pékség is ritka. Coffee Shop-ok, Café-k vannak, ahol a kávézó, cukrászda és pékség határai összemosódnak. A kínálatban általában háromszög szendvics, panini, wrap, saláta, leves, scone, muffin, cheesecake, sponge cake, carrot cake, chocolate cake, croissant, Danish meg cookie és flapjack szerepel. Reggelire, tízóraira, uzsonnára vagy munka után térnek be az emberek.

Ahogy Magyarországon a vajas/tepertős pogácsa a kedvelt és népszerű, Írországban és Nagy-Britanniában a buttermilk scone, azaz írós pohácsa az ismert és keresett. A tenyérnyi, kerek vagy hatszögű 'gyors kenyérkék' széles körben állnak rendelkezésre 'pékségekben', élelmiszerüzletekben és szupermarketek polcain egyaránt. Lehet sima vagy barna (enyhén édes), lehet mazsolás (fruit scone), és lehet sós (savoury), ami általában sajtos. Szállodák délutáni teához szolgálják fel, vaj, dzsem, tejszín kíséretében. Mivel csak enyhén édes, vajjal kitűnő reggelire vagy uzsonnára, tejszínnel és dzsemmel pedig pompás délután. Én mindhárommal szeretem egyszerre. Vékonyan megkenem vajjal, dzsemet teszek rá, majd tejszínhabot ;-)

[i] A scone (skót származású) eredetije lapos és kerek volt, kovásztalan, zabból készítették, serpenyőben sütötték, majd negyedelték (mint a farl-t ma is).

Ezt a finom, omlós, enyhén édes, általam nagyon kedvelt pogácsát Gizinek sütöttem (hetvenedik rendszeres olvasóm lett). Fogadd szeretettel!

Hozzávalók: 250 g liszt, fél tk. szódabikarbóna, fél tk. sütőpor, fél tk. só, 1 csapott ek. barna cukor, 45 g vaj, 100 ml író. Tojás a kenéshez. Vaj, dzsem, tejszín a tálaláshoz.

A lisztet egy tálba szitáltam, hozzáadtam a sütőport, szódabikarbónát, sót, cukrot, majd beledolgoztam a vajat, amíg morzsá(ló)s tésztát nem kaptam. Az írót apránként adagoltam. A puha tésztát finoman átgyúrtam. Kinyújtottam másfél ujjnyira (2 cm), majd kiszaggattam (az átlagosnál kisebbre, 5,5 cm-es szaggatóval 10-12 db lett). Sütőpapírral bélelt tepsire raktam, lekentem felvert tojással, és 200 °C-on negyed órát sütöttem.

[!] Egyszer már próbálkoztam scone-nal, nem lett valami fényes, de mivel nem adom fel könnyen és azóta már mérlegem is van és a légkeveréses-grillezős sütőt is tudom használni (igen, ott volt a probléma, hogy a grill is be lett kapcsolva), a kívánt eredmény nem maradt el ;-)

buttermilk-scone-cream-jam
cream-jam-butter-for-scones

6 comments:

Erika said...

Jol nez ki (ez is).!;)
Ha leszel a 14. lelkes olvasom, akkor meg en sutok Neked valamit ma :D

Gizi said...

Nagyon-nagyon KÖSZÖNÖM!!!! Igazán kedvemre valót sütöttél, és csak azt sajnálom, hogy nem tudom megkóstolni. Így csak a szemeimet legeltetem ezen a csodálatos finomságon. Mivel pedig a kíváncsiságom igen nagy, így biztosan megfogom sütni, és majd hozok neked belőle kóstolót.

Mégegyszer nagyon köszönöm ezt a gesztust!!! További jó sütést-főzést kívánok.

Gizi

Anazar said...

Erika, olvaslak én lelkesen már egy ideje ;)

Gizi, örülök, hogy kedvedre valót sütöttem! Várom a kóstolót :)

Erika said...

Szia, megsutottem en is a sconesokat, irtam is rola. Te sima lisztet vagy self-raisinget hasznaltal?:) mert nekem nem lettek olyan szepek mint neked es kis miniatur pogik jottek ki a sutobol. Izre azonban fincsi volt!

Anazar said...

Erika, dehogy lett kicsi a tiéd!
Nem használok self-rising flour-t, csak plain-t (abból is az Organic-ot, bár ki tudja, a spanyol uborka után már az sem biztos, hogy jó ötlet), magam adom hozzá a térfogatnövelő sütőport.

Erika said...

Igen. A spanyol uborka...es tegnap pont gorog salatat keszitettem...Fene tudja honnan volt az uborka, nem volt rairva:) Remeljuk megmaradunk!