Thursday, November 25, 2010

Barna rizs

cooked brown rice in a Japanese lacquer bowlA rizs a legkevésbé allergiát kiváltó gabona.
Ha csupán a rizsszem legkülső rétegét (csuhé) távolítják el, barna rizst kapunk, ha a korpát és a csíra réteget is, akkor a keményítőtartalmú magbél (endospermium) marad csak, ami a fehér rizs. A korpa és a csíra réteg értékes tiamint (B1), riboflavint (B2), niacint (B3), foszfort, káliumot, vasat tartalmaz, plusz a fehér rizs rosttartalmának ötszörösét.

3 comments:

anna said...

amikor egy japan ismerosommel beszelgettem a rizsekrol, kerdeztem o szokott-e pl barnarizst enni, csak mosolygott
mondta, az o koraban mar megengedi maganak h csak finom dolgokat egyen, igy szoba se jon

en amugy szeretem, regen sokszor ettem barnarizst
[jo is h az eszembe juttattad, veszek majd ujra]

Anazar said...

A FINOMított dolgok veszélyesek, ezért nem árt néha egy kis rost, mondogatom magamnak, még ha rágósabb is és lassabban is fő, de legalább ott az a kis mogyoróíz ;-)

anna said...

hat lehet, bennem van hiba, de en siman nagyon finomnak ereztem regen
amikor valaszolt, nem is ertettem mirol beszel a japan ismerosom
most mar asszem ertem

barnarizs-vasarlasom meg nem volt meg, de ahogy magamat ismerem, most is finomnak fogom talalni ^_^