A cottage pie eredetileg (korai receptkönyvekben) sült hús maradékaiból, a hús felett szeletelt burgonya réteggel készült. Amikor megsült, úgy nézett ki, mint a tetőcserép, innen a neve, 'kunyhó pite'. Manapság a cottage pie és a shepherd's pie is darált húsból készül, krumplipürével a tetején.
Az én változatom, apró kockára vágott húsból, zöldségesen:
Hozzávalók (2-4 személyre):
300 g bárányhús
1 nagy fej vöröshagyma
3 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
4 db burgonya
2 gerezd fokhagyma
fűszerek
3 ek. paradicsompüré
Az apróra kockázott vöröshagymát kevés olívaolajon megbarnítottam, majd a felkockázott báránycombot megpirítottam rajta. Befűszereztem: kevés tengeri só, frissen őrölt bors, 1 db babérlevél, kk. pirospaprika, tk. őrölt fűszerkömény, ek. szárított petrezselyemzöld és fokhagyma. Kevés vízzel felöntöttem, majd lassú tűzön, fedő alatt negyed orát, húsz percet pároltam.
A megtisztított sárgarépát az egyik petrezselyemgyökérrel felkarikáztam és a húshoz adtam. Beletettem a kevés vízzel elkevert paradicsompürét, és fedő alatt, lassú tűzön tovább főztem húsz percet, fél órát.
A meghámozott, felkockázott burgonyát a másik petrezselyemgyökérrel sós vízben megfőztem. Leszűrtem, kecsketejből készült vajjal pépesítettem.
A zöldséges húst (a babérlevelet kivettem) egy 14 cm-es tűzálló tálba szedtem, ráhalmoztam a burgonyapürét, villával 'felborzoltam', majd 190 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöttem. Forrón tálaltam.
A megtisztított sárgarépát az egyik petrezselyemgyökérrel felkarikáztam és a húshoz adtam. Beletettem a kevés vízzel elkevert paradicsompürét, és fedő alatt, lassú tűzön tovább főztem húsz percet, fél órát.
A meghámozott, felkockázott burgonyát a másik petrezselyemgyökérrel sós vízben megfőztem. Leszűrtem, kecsketejből készült vajjal pépesítettem.
A zöldséges húst (a babérlevelet kivettem) egy 14 cm-es tűzálló tálba szedtem, ráhalmoztam a burgonyapürét, villával 'felborzoltam', majd 190 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöttem. Forrón tálaltam.
3 comments:
Nagyon jó kis egytálétel, nálunk is nagy kedvenc.:)Eddig csak darált húsból készítettem, de nagyon jól mutat a kruplisapka alatt a húsos ragu, legközelebb így készítem én is.
Állagra nekem mindig jobban tetszenek a darabos ételek, mint a daráltak, így nem volt kérdés, darabosnak kell lennie ennek is. Valahogy jobban ízlik.
Meg fogom sütni. Jó maradék felhasználásnak tűnik, mert mindig marad hús. Zsuzsi
Post a Comment