Thursday, November 11, 2010

Kanalas kiwi

kiwi-spoon-zespri-spifeA kívül barna, szőrös, belül zöld színű, lágy textúrájú, tojás alakú gyümölcs a Dél-Kínában őshonos (ahol nemzeti gyümölcs) Actinidia deliciosa, kínai nevén Yang Tao, a fás, indás, kúszó cserje nemesített gyümölcse.
C-vitamin, rost, kálium, E-vitamin
és lutein tartalma jelentős.

Mai elterjedt nevét, kivigyümölcs (kiwifruit), a barna, kerek, röpképtelen kiwi madár (Új-Zéland nemzeti jelképe) után kapta, miután a szigetország exportőrjei marketing okokból a kínai egres (Chinese gooseberry) nevet kiwire cserélték (köznyelvben a kiwi az új-zélandiak gyakori beceneve is egyben).

A kiwievés legegyszerűbb módja a Spife (ami egy félig kanál, félig kés eszköz, vagyis spoon+knife) célszerszám használata. A kés részével kettévágjuk a gyümölcsöt, a kanál részével pedig kinanalazzuk a puha húst. A Zespri cég is mellékel egy ilyet a gyümölcseihez időnként.

5 comments:

Pixie Pie said...

De jó kis találmány! Szerinted lehet ilyet venni nálunk is? Sokkal jobb mint hámozgatni...

Anazar said...

Én még eddig csak egyszer találkoztam vele egy négyes kiwi dobozban, a múlt hónapban (vettem két dobozzal, hogy két kanál legyen). Korábban én is hámozgattam, meg cikkeztem vagy karikáztam. De ha félbevágod a kis szőröskét, egy sima kiskanállal is ki lehet vájni, mint a főtt tojást, csak annyi, hogy egy eszköz helyett, kettőt kell használni.

GasztroRéka said...

Nagyon gusztusos! Csodaszép! Jó lehet így a cékla!

Alexandra said...

A kiwik termelnek sárga változatot is, amit arany kiwinek neveznek.
Nálunk is lehet kapni Ausztráliában, nagyon finom.

Ha angolul említed a kiwit, mint gyümölcsöt, mindig hozzá kell tenni, hogy "fruit", vagyis "kiwi fruit", egyébként azt hiszik, egy új-zélandiról beszélsz :)

Anazar said...

Igen, a Zespri ide is szállít golden kiwi-t, de az még mindig nem olyan népszerű mint szőrös, zöld elődje. Organic-kal sajnos még nem találkoztam.