Monday, November 29, 2010

Borodinskij - Бородинский хлеб

Borodinskij-bread-BorodinoA 'borogyinói kenyér' (Бородинский хлеб, ejtsd: borogyinszkij hleb) az egyik legnépszerűbb rozsos "fekete" kenyér a mai Oroszország és a volt Szovjetunió (CCCP) területén. Rozsliszt, élesztő, só, rozsmaláta, cukor, szirup és koriander.
B1 és B2 vitaminokat tartalmaz.

A név pontos eredete ismeretlen. Az egyik legenda szerint először egy - a borogyinói csata (1812, a napóleoni háborúk legvéresebb csatája) helyén lévő - apácazárdában egy katona özvegye sütötte. A másik legenda szerint az 1812-es honvédő háború után a hercegnő, férje halála után találta fel ezt a kenyeret. Eredeti neve 'megemlékezési' (Поминальный) kenyér volt, majd a XIX. sz. végén 'borogyinói' lett.

Ismeretes azonban, hogy a jelenlegi összetételű 'borogyinói kenyér' 1933-ban lett kifejlesztve a moszkvai pék-tröszt által. A sütésnek szentelt irodalmi források 1920-ig nem tesznek említést "borogyino" nevű kenyérről, így előfordulhat, hogy a név a modern recepttel jelent csak meg. Hasonló receptek léteztek a Forradalom előtt is, és a XIX. század végi pék-szakirodalomban meg is említik, csak koriander helyett kömény szerepel bennük. [wiki]

Tipp: Ukrán-Orosz-Szovjet ízek itt

5 comments:

Zsuzsanna said...

Nahát, épp a múlt héten vettem a Krisztina körúton, egy pici kenyérboltban, Dáryné "porcelán" szobrával szemben. Nagyon ízlik! Vajjal, szilvalekvárral vagy tejszínes krémsajttal különösen finom.

Anazar said...

Oh, igen, puha vajjal nagyon finom, gyerekkori kedvenc! Mostanában addzsikával (orosz ajvár) ízlik a legjobban.

jacint said...

Önmagában, mint desszert...

Anonymous said...

Finom, finom... Az adzsikára viszont kikérem, hogy "orosz ajvár". Grúz, és eszik a közvetlen szomszédok: örmények, kurdok is (Grúzia nyugati része oszmán megszállás alatt volt hosszú ideig). És ők is grúz eredetűként tartják számon. Gondolom az évtizedes, évszázados birodalmi összezártság után szépen elterjedt a Szovjetunióban.

Anazar said...

Hogy mi honnan ered abbol a regiobol, azt szerintem mar ok maguk sem tudjak pontosan. A Szovjetunio biztosra ment, hogy beolvasszon minden egyediseget.
Az ajvarrol a Balkan jut mindenkinek eszebe. Az adzsikarol (аджика) sokan me'g csak nem is hallottak. Valahonnan a Kaukazusbol valo...