Friday, May 11, 2012

Császármorzsa polentából

csaszarmorzsa-polentabol
Polenta alapú császármorzsa, hozzáadott cukor nélkül

A korábbi Császármorzsa osztatlan sikerén felbuzdulva jött az ötlet, hogy vajon milyen is lenne most inkább polentából. A polenta finomra, egészen gríz-szerűre őrölt kukorica, nem úgy mint a sima, durvább kukoricadara, amiből a Zsámiska (a.k.a. puliszka, mamaliga, ganca) készül, így a célnak teljesen megfelel.

Hozzávalók (személyenként):
60 g polenta
35 g rétesliszt
200 ml tej
2 db tojás
csipet só
csipet szódabikarbóna
3 tk. nyírfacukor

1 marék mazsola
1 ek. feketeribizli lekvár

A polentát és a réteslisztet összekevertem, majd felöntöttem a tejjel és 30-35 percet állni hagytam, hogy jól megszívja magát.

A tojásokat kettéválasztottam, majd előbb a sárgáját 1 tk. nyírfacukorral (xylitol) fehéredésig kevertem, majd a tejes polentához adtam. Beletettem a csipet sót és a szódabikarbónát.

csaszarmorzsa-alap
A tojások fehérjét szintén 1 tk. nyírfacukorral keményre felvertem, majd óvatosan a sárgájás-tejes polentába forgattam.

Egy vastag aljú, nagyobb serpenyőt (24 cm Ø) szárazon felhevítettem, kevés olajjal (szőlőmag) kikentem, majd beleöntöttem a szép habos, könnyed császármorzsa-alapot.

Közepesnél kisebb lángon sütöttem, hagytam, hogy a alja megkössön, piruljon, majd lapáttal négy részre vágtam, megfordítottam, kevés olajjal megcsorgattam a közöket,és hagytam, hogy a másik oldala is szépen pirulgasson.

A lapáttal tovább csíkoztam, daraboltam, időnként át-átforgatgatva a kívánt színűre pirítottam.

Miközben a dara pirult elkészítettem a mazsolás-feketeribizlis 'öntetet'. A 10 percre beáztatott mazsolát leszűrtem, kevés friss vízzel egy kisebb nyeles lábasban fel tettem főni, miután felforrt, a legalacsonyabb hőfokon gyöngyöztettem, amíg el nem főtt a leve, majd belekevertem 1 ek. feketeribizli (cukormentes) lekvárt. Átforrt, majd le is húztam a tűzről.

A elkészült polentás császármorzsát tányérra halmoztam, rá a mazsolás-ribizlis szószt, majd a maradék 1 tk. mozsárban porrá őrölt nyírfacukorral meghintettem. Jó étvágyat!

daras-csaszarmorzsa
[*] A tojás, a tej, a polenta és a mazsola hozzávaló bio-organic.

St. Dalfour Blackcurrant High Fruit Content Spread
INGREDIENTS: Blackcurrants (50%), Unsweetened Grape Juice Concentrate, Gelling Agent (Pectin). No Added Sugar. Sweetened only with fruit juice concentrate.

Tipp: Ananászos kukoricatorta, Kukoricakenyér-kuglóf,
Zöldfűszeres kukoricakenyér;

5 comments:

Emi said...

Hűű, ez így is nagyon finom lehet! Addig addig nézem nálad a császármorzsákat, amíg végűl rávetemedek, mint a zabkekszre:))

heti menük said...

Nagyon szeretjük a császármorzsát, de polentából még sosem készült nálunk. Kérdés: a polenta tulajdonképpen kukoricaliszt?

Anazar said...

Emi, szerintem jobb, ha nem váratod sokáig ;-)))

Heti menük, a polenta finom szemcsés kukoricadara.

trollanyu said...

Nagyon szuper recept. Keverve már készítettem polentásat, de ez így nagyon tetszik. Van itt egy nagyon finom szemű polenta, szerintem az pont jó lesz hozzá:)

Anazar said...

Trollanyu, igen, a finom, apró szemű a nyerő ide ;-)