Thursday, August 11, 2011

Gránátalma - az ehető rubin

ruby-pomegranate-seeds
A gránátalma nálam a gyerekkori telekhez kapcsolódik. Elmkékszem milyen élvezet volt kicsipegetni a rubinkákat, a magot borító piros húst, a vékony hártya alól, vagy kortyolgatni az üvegbe zárt nedűt. Ma is szívesen fogyasztom a keserédes húsos magokat, szeretem, ahogy roppan a lével teli gyümölcshús.

A 'magos alma' Perzsia területén valamint Észak-Indiában, a Himalája nyugati hegységeiben őshonos. Leve már régóta népszerű ital (főként perzsa és indiai konyha). A magokat frissen zöldsaláták, levesek, desszertek, sütemények, fagylalt ízesítésére, száríva pedig szárított gyümölcs-dió mixek, granola szeletek összetevőjeként, vagy saláták feltéteként használják, a vad gránátalma magvait pedig fűszerként (anardana).

A Kaukázusban a gránátalmát elsősorban a gyümölcsléként fogyasztják. Azerbajdzsánban a gránátalma levéből készült mártást (narsharab) sült halhoz vagy épp tika kabab-hoz tálalják (minden Októberben gránátalma fesztivált tartanak Azerbajdzsánban (Göyçay), ahol az azerbajdzsán konyha kiemelt (fő)szereplője természetesen a gránátalma). Törökországban a gránátalma szószt salátaöntetnek vagy húsok pácolásásoz használják, a magokat salátákhoz vagy desszertek díszítésére (güllaç). Az ash-e anār (Irán) / shorbat rumman (Irak) nevű perzsa leves a gránátalma leve és magvai felhasználásával készül. A közel-keleti bárány kebab gránátalma glazúrral hagyományos.

A gránátalma gyakran termékenység szimbóluma vagy a Mennyei Királyság 'édességének' jelképe. Vallásban, mitológiában egyaránt jelen van.

A görög mitológiában Perszephoné, Zeusz (istenek és emberek atyja) és Demeter (szüret istennője) lányának, az Alvilág istennőjének a gránátalma lett a végzete. Az egyik változatban Hádész (az Alvilág istene) elrabolja és az Alvilágba viszi, hogy ott éljen vele, mint feleség. Demeter gyászt tart elvesztett lányáért, ezért minden zöld megszűnik nőni. Zeusz persze nem nézi tétlenül, hogy a Föld elhaljon, ezért megparancsolja Hádésznak, hogy adja vissza Perszephonét. Az ősök szabálya azonban az volt, hogy aki ételt fogyaszt az Alvilágban, az bizony az örökkévalóságig ott kell, hogy maradjon. Hádész trükkel ráveszi Perszephonét, hogy megegyen hat szem gránátalmamagot, emiatt Zeusz és Demeter lánya arra ítéltetik, hogy minden évben hat hónapot töltsön az Alvilágban. Ez alatt a hat hónap alatt anyja, Demeter gyászol és nem ad termékenységet a Földre. Ez lett az ógörög magyarázat az évszakokra. A mai Görögországban kiemelt szerepet kap esküvők, temetések, házavatók alkalmával.

A gránátalma egyike volt azon gyümölcsöknek, amit a felderítők hoztak vissza Mózesnek hírül adva, hogy az 'Ígéret Földje' termékeny. Időnként a Paradicsom tiltott gyümölcseként is utalnak rá. Botticelli és da Vinci vallásos festményein is gyakran szerepel a gránátalma, Szűz Mária vagy a gyermek Jézus kezében. A Korán szerint a gránátalma az Isten teremtette jó dolog példája, és a Paradicsom kertjében nő. A hinduizmusban a gránátalma a jólétet és a termékenységet jelképezi. A növény minden részét (gyökér, kéreg, virág, gyümölcs, levelek) felhasználják gyógyászati ​​célokra az Ayurvedában. Japánban széles körben használják bonsai-nak, a virágai és a szokatlan csavart kérge miatt.

A gránátalma C-vitamin, B5-vitamin (pantoténsav), kálium, polifenolok (tanninok és flavonoidok [Vitamin P]) forrása. Source Wiki.

11 comments:

trollanyu said...

Én is nagyon szeretem, kár, hogy kevesen ismerik igazán. Antioxidáns hatása is van, valamint változó korban levő nőknek nagyon jó, a hormontartalma miatt,bélférgek ellen is jó, kellemetlen leheletre öblögetőnek és rengeteg egyéb jótékonyhatása is van. Jó lenne, ha sokkal többen fogyasztanák. Hátha most elolvassák a remek bejegyzésedet és mindenki gránátalmát fog vásárolni.

Éva said...

Sajnos még én nem ettem , de nem is nagyon látok sem a boltban sem a piacon.

Anazar said...

Trollanyu, így, így, elég kevesen ismerik, de az is igaz, hogy elég kevés helyen kapható. Hogy azért nem kapható, mert nem népszerű, vagy azért nem népszerű, mert nem igen kapható, tyúk-tojás...
Hormontartalma?? Vagy a hormonokat befolyásoló vegyületei miatt?

Éva, még ugyan 'előszezonja' van, de télen hátha rátalálsz, mert az 'északi' gránátalma szezonja télen van (szeptember - február), a 'déli' gránátalmáé tavaszal (március - május).

Beastie said...

a gránátalma Örményország szimbóluma :) amikor onnan jöttünk haza - a boltból még felmarkoltunkvalami vörösbort, s csak itthon vettük észre hogy prémium gránátalma bort hoztunk....de finom volt :)

Anazar said...

Beastie, még tömény szeszt is készítenek belőle. Nem volt rossz, de egyszer elég volt :D))

trollanyu said...

Ha jól emlékszem a gránátalma tartalmaz fitoesztrogéneket, amik az emberi hormonokhoz nagyon hasonlóak és ilyen még a datolya is.

Anazar said...

Jó tudni ;-)

Vicuska said...

Én is szoktam venni, gyönyörűen díszíthető a piros szemekkel bármilyen saláta. Nagyon finom a belőle készült koncentrátumban pácolt hús!

Anazar said...

Vicuska, húst még nem pácoltam vele, de ami késik, nem múlik. A health shop-ok egyikében csak találok gránátalmalevet.

Vicuska said...

Csak arra kell odafigyelni, hogy ne az édesített legyen! :) Keresd a (grúz) narsharab-ot, de jó is az, húsok és halak mellé is. Régen Moszkvából tudtam beszerezni, Pesten, még, nem találtam. A saslik fenomenális vele!

Anazar said...

A cukros dolgokat eleve kerülöm. Meglátjuk mi a felhozatal. Ha nem a health shop, akkor valmelyik orosz bolt ;-)