Friday, August 05, 2011

Marokkói datolyás bárányhátszín

Moroccan-lamb-loin-chops
Illatos, omlós hús, enyhén édes, enyhén csípős (a torkomban nem, csak
a szám szélén éreztem a chilit) saját szaftban, quinoa-val és datolyával.

Hozzávalók (2 személyre):
4 db hátszínszelet (lamb loin chops, organic)
120 g magozott datolya (16 db)
1 csapott tk. koriandermag
1 csapott tk. római kömény (cumin)
1 csapott tk. fűszerkömény (caraway)
1 csapott tk. édeskömény (fennel)
1 csapott tk. rózsabors (pink peppercorn)
1 kk. őrölt pirospaprika
1 kk. őrölt fűszerkömény
1 kk. őrölt szerecsendió
1 kk. őrölt gyömbér
1 kk. őrölt kurkuma (turmeric)
1 kk. őrölt fahéj
1 ek. paradicsompüré
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
4-5 karika chili (vagy kevés harissa paszta)
1 kisebb fej lilahagyma
kevés Vega-Mix


A hátszínszeleteket (organic lamb loin chops) átmostam, hogy az esetleges csontszilánkokat eltávolítsam, majd szárazra töröltem. Egy vastag aljú serpenyőt szárazon felhevítettem, beletettem az egész-szemes fűszereket (koriandermag, római kömény, fűszerkömény, édeskömény, rózsabors) és pár percig pirítottam, épp csak addig amíg egy-két szem el nem kezdett pattogni. Kevés olívaolajat öntöttem a fűszeres serpenyőbe és rátettem a hátszínszeleteket. Fedő alatt 6-8 percig sütöttem a hús mindkét oldalát. Kifehéredett, megbarnult.

Meghintettem a húst az őrölt fűszerekkel (pirospaprika, fűszerkömény, szerecsendió, gyömbér, kurkuma, fahéj) és egy kevés Vega-Mix-szel, sóztam. Hozzáadtam a félbe vágott fokhagymát, a negyedelt lilahagymát, a chili-karikákat, a babérlevelet és a paradicsompürét, majd felöntöttem kevés vízzel, végül beletettem a kimagozott datolyát. Fedő alatt, lassú tűzön (!) bő két órát főztem.

Couscous helyett quinoa-t (gluten-free) főztem/pároltam, amit aztán tányérra szedtem, meglocsoltam a hús szaftjával, ráhelyeztem két hátszínszeletet, mellé raktam a datolyát, és meghintettem aprított petrezselyemzölddel (ízlés szerint korianderlevélre / cilantro-ra cserélhető) és tálaltam.

Moroccan-lamb-loin-spices
Moroccan-lamb-loin-ground-spices
bay-leaves-chili-garlic
organic-lamb-loin-chops
spiced-organic-lamb-loin-chops
herbed-organic-lamb-loin-chops
Moroccan-lamb-loin-chops
Tipp: Bárányborda mentás zöldborsó pürével itt,
Bárányborda erdei gombával, karórépaágyon itt

6 comments:

Erika said...

Nem szeretem ezt a szót, de yummy!:)

Gomba said...

Megkóstolnám! Újabban nagyon bejönnek az ilyen fűszerezésű kaják!

Adél said...

Micsoda főszer orgia:) Ettől aztán ég a pokol! De azért megreszkiroznám,nem tudnék ellenállni neki:)

trollanyu said...

Istenien néz ki:) a fázisfotók is nagyon tetszenek, finom lehet nagyon.

Éva said...

Ez aztán nagyon finom lehet, igen guszta!

Anazar said...

Erika, melyiket, marokkói, datolya, bárányhátszín? :)

Gomba, nagyon jó lett a fűszerezés!!

Aleda, nem lett erős, épp csak amennyire kell, pikáns ;)

Trollanyu, az utolsó darabka csontot is lenyalogattuk!

Éva, az volt, köszönöm.